Boeren en buren: lokale voedselpret

Wat er nu beter is: bio of lokaal eten, aan die discussie wil ik me niet verbranden. Feit is dat stoten zoals toen die keer in het slachthuis van Tielt of de varkensplannen in Kortenaken getuigen van weinig toekomstvisie. Ik wijs niemand met de vinger., want ik ben zeker geen heilig boontje, koop al eens (veel te goedkoop) vlees of groentjes uit een veel te ver land.  Toch proberen we hier ten huize Declercq meer en meer afkomst en kwaliteit boven prijs en kwantiteit te plaatsen. Zeker na de verhuis is het toch wel de bedoeling een band met de lokale slager te kweken of bij de plaatselijke boer groenten te kopen. Hoe hard dat lukt, dat zul je hier wel lezen.

Nu goed, meer en meer initiatieven worden op poten gezet om die korte keten in de verf te zetten. De buurderijen van Boeren & Buren zijn zo’n project. Het is een internationaal initiatief dat in Vlaanderen al meer dan 30 vestigingen telt. Het concept is eigenlijk best eenvoudig. Je schrijft je in, krijgt elke week de kans om een bestelling door te geven. Op een vast moment in de week verzamelen dan een aantal lokale boeren in hun buurderij. Daar kun je met hen kennis maken en je bestellingen ophalen.

Buurderij

Concreet is er in Diest ook eentje. Je vindt er onder andere groenteboeren, een kleinschalige varkens- en schapenkweker, een ambachtelijke bakker en zuivelhandelaar. Ze komen allemaal van 10 à 20 kilometer ver. Maximum. Ondanks het via internet bestellen is het contact er persoonlijk, de producten zijn lokaal en worden duurzaam en/of kleinschalig gekweekt en geteeld. Bovendien bepalen de producenten zelf hun prijs, waardoor je zeker weet dat je een eerlijke prijs betaalt. 80 Procent van je bedrag gaat naar de boeren zelf. Het overige deel wordt verdeeld onder de lokale verantwoordelijke en de organisatie. Best wel fair, niet? Tenslotte word je zo ook verplicht seizoensgebonden te kopen. De boeren en producenten verkopen namelijk wat ze of zelf maken of het seizoen hen aanbiedt..

Wij Belgen zijn zo niet gewoon aan je inkopen online doen, dat klopt. Bij Buurderij kan je best redelijk last-minute je bestelling doorgeven. Met een beetje planning en flexibiliteit lukt het je zeker om een weekmenu in elkaar te steken.

Buurderij (10 of 28)

Buurderij (8 of 28)

Buurderij (4 of 28)

Buurderij (20 of 28)

Ik ben echt zeer hard fan en ben overtuigd dat dit een concept is dat verder moet en zal groeien. Het is niet alleen de perfecte manier om lokaal en seizoensgebonden te leven. Je leert er ook je buren én je regio mee kennen. Producent x zit daar, producent y ginder. Handig om te weten want los van Buurderij kan je er dan altijd eens langs gaan.

Ik nam dochter M mee tijdens mijn laatste bezoek. Eerlijk is eerlijk, ter plaatse hield ze zich liever bezig in de zandbak en op de glijbaan. Nadien pairde ze vlotjes een wortel met een speltkoekje. Perfect om op krachten te komen. Zakken vol groentjes en vlees werden uitgeladen en koel gezet. Wat ik ermee maakte, ontdek je hier: heerlijke crispy sticky chicken wings.

Meer weten over Buurderij? Check zeker hun website, ontdek of er één in je buurt is en laat je verrassen door het lokaal aanbod.