Diner à la Gantoise: op zoek naar en koken met Gentse producten

Thomas S. :“Bakker X sluit de deuren. Wie kent nog goede bakkers?”

Pieter D. “Himschoot moet je eens proberen. Het is één van de oudste zaken van Gent, net zoals Diegenant en Temmerman.”

Het was het begin van een conversatie dat vier maanden later zou uitmonden in een gezellig project met als hoogtepunt een smakelijke avond. Gooi de interesse in verhalen van journalist (in spe) Thomas Smolders en de drang naar smakelijke ingrediënten en passie voor koken van Hot Cuisine de Pierre samen en je krijgt “Diner à La Gantoise”. Het concept was eenvoudig. Zoek een dag lang interessante handelaars in Gent en vind lekkere verantwoorde producten. Ga daar ’s avonds mee aan de slag in de keuken en laat acht gasten genieten.  Een heerlijk initiatief, al zeg ik het zelf.

We schrijven zaterdag 12 april. Om 7u gaat de wekker. Pijnlijk vroeg voor een zaterdagochtend, maar een drukke dag wacht mij op. De eerste stop van de dag was een Turkse bakker. Gent kent een grote Turkse gemeenschap, dus ook zij verdienen met hun Turks brood een plaatsje in het diner.  Daarna ontmoette ik Thomas (en Maureen) om samen de zoektocht verder te zetten.

In Bakkerij Himschoot kochten we ons brood. Nu bakkerij Bloch vervangen werd door een emotieloze keten, is Himschoot waarschijnlijk de oudste bakkerij van Gent. Elke nacht produceren de bakkers 700 à 800 broden. Een huzarenstuk in dat kleine atelier in de kelder, me dunkt. Na een interessant gesprek trokken we verder naar de veel nieuwere chocolatier Hilde Devolder in de Burgstraat. De kleine blokjes zijn haar handelsmerk. Na een administratieve carrière sloeg ze een nieuwe weg in. Die van de chocolade. Ze werkt bewust met kleinere onafhankelijke chocoladeleveranciers. Zo kan ze de kwaliteit van de chocolade telkens weer garanderen. Het is de noodzakelijke basis voor haar overheerlijke pralines.

DALG-2 DALG-1

De tijd vloog voorbij en we hadden nog zoveel te bezoeken. We vervolgden onze weg met twee van de oudste zaken van Gent: Confiserie Temmerman en Tierenteyn – Verlent. Bij de eerste kochten we hun versie van de Gentse neuzekes. Tierenteyn werd uiteraard onze leverancier van mosterd. Niet te verwarren trouwens met die uit de winkel, Ferdinand Tierenteyn. Ook die heeft een Gentse achtergrond, maar wordt industrieel gemaakt. Slagerij Zwaenepoel is nog zo’n topzaak in Gent. Het is alweer niet echt groot, maar staat tot ver buiten Gent bekend om hun uitstekend lamsvlees. Wij verlieten de winkel met lamsgehakt en huisgemaakte witte pensen. In de Ajuinlei bij l’Apéro d’Oc  kochten we wat tapenades en olijven. Multiculturaliteit, dat past wel bij Gent.

Het werd stilaan de hoogste tijd om een versnelling hoger te schakelen. En die versnelling mag je letterlijk nemen. We sprongen de auto in en trokken naar Sint-Lievens-Esse voor De Kollebloem. Deze bio(dynamische) boerderij levert producten aan verschillende restaurants in Gent. Je kan er ook groentepakketten bestellen, die in Gent geleverd worden. De velden rond de hoeve hebben een prachtig uitzicht. In de koelruimte lagen verschillende verse seizoensgebonden groenten. Courgette, venkel, barbarakers, rucola, wortel, kropsla, verse peterselie en aardappelen, de koffer zat aardig vol.

Nog twee stops waren nodig alvorens ik aan het koken kon beginnen. In Gent stopten we bij Het Hinkelspel. Na een interessant gesprek kochten we wat verse room en lekkere kaas. Echt een meerwaarde voor de Arteveldestad. Ook tijdens De Ronde bij HCDP, kocht ik hier mijn ingrediënten. (zie: De Ronde bij Hot Cuisine de Pierre) De laatste stop was poelier Diegenant. Deze zaak is, zoals trouwe lezers wel weten, één van mijn favorieten. Het portret, dat ik eerder over de zaak schreef, lees je hier. Met twee kippen in onze tas hadden we alles voor smakelijk diner.

DALG-3 DALG-5

Tijd om te koken! Het menu werd à l’improviste opgesteld. De nadruk lag op de aperitief met verschillende hapjes en een Gentse cocktail.

DALG-7 DALG-10 DALG-6 DALG-11

HAPJES

–          Turks brood met Gentse plattekaas, olijfolie en cayennepeper

–          Brood van Himschoot met tapenade en verse olijfolie

–          Boudins van slagerij Zwaenepoel

–          Pikante balletjes van lamsvlees met pittige dipsaus

–          Cappuccino van bio groenten met verse kruiden (recept)

–          Olijfjes, radijsjes en kaas van Hinkelspel

COCKTAIL

Gentse Roomer, Filliers Gin, Suikersiroop en limoen

DALG-14 DALG-15 DALG-16

Voor het hoofdgerecht maakte ik aardappelen in de oven met zure room, bieslook en Pas de Bleu, de kaas van Het Hinkelspel. De kip werd in hooi gegaard. Hoe je dit doet, vind je hier: recept.

HOOFDGERECHT

Kip “Diegenant” in hooi, aardappelen met Pas de Bleu en bieslook en gemengde sla “Kollebloem”

DALG-13 DALG-17

Voor het dessert maakte ik “Verloren Brood” van Himschoot, verse aardbeien en blauwe bessen, room van Het Hinkelspel en moutijs. Het recept van mijn eigen moutijs vind je onderaan dit artikel: zie hier.

Dessert

Verloren Brood, aardbeien, blauwe bessen en moutijs. (recept)

DALG-19

Met dit menu als rode draad werd het echt een smakelijke en gezellige avond. Afsluiten deden we met pralines van Hilde Devolder. Er werd gelachen en gepraat, gegeten en gedronken. Met het diner à la Gantoise wilden we aantonen dat een stad echt lekkere, duurzame voeding voortbrengt. Het kost wat meer energie om de verhalen en ingrediënten te vinden, maar het resultaat mocht er zijn. Diner à la Gantoise, het was een prachtavond.

De recepten?

Moutijs

Kip in hooi

Cappuccino van bio groenten en verse kruiden

Verloren Brood met aardbeien en moutijs

Thomas Smolders zijn kijk op het diner: lees je op zijn blog: Ljosmyndun