[dropcap size=dropcap-big]V[/dropcap]andaag is het World Baking Day. Het doel dit jaar is simpel: Bake Brave. Nodig vrienden uit en verleg je bakkersgrenzen. Ik hou van nagerechten, dat weet je wel. World Baking Day is dan ook de perfecte gelegenheid om nog eens iets uit te proberen. Ook ik wou eens mijn bakkersgrenzen verleggen. In mijn hoofd zat een plan, en dat plan wou ik uitwerken. Hier volgt het resultaat.

Verjaardagstaart %2252%22

Opgepast, het taartje is behoorlijk wat werk. Ik maakte twee exemplaren voor twee verschillende jarigen. Laag per laag zal ik alles uitleggen. Reken toch wel een dag werk om alles rustig te kunnen klaarmaken. De smaak maakt echter veel goed. Dat beloof ik. Hier alvast het eindresultaat.

De Taart afwerking-1

De Taart -5

Recept: Verjaardagstaart “Mango, Pecannoten en Praliné”

Laag 1: crumble van pecannoten

Nodig?  225 g bloem – 115 g zachte boter (kamertemperatuur) – 100 g suiker – 1 mespunt zout – 50 g pecannoten

Werkwijze: Cutter de noten grof. Meng met de andere ingrediënten. Verspreid op een bakplaat. Bak af op 200°C. Gebruik de crumble als basis voor de taart.

De Taart Crumble-1

De Taart Crumble-4

De Taart Crumble-5

De Taart Crumble-6

De Taart Crumble-7

De Taart Opbouw-1

Laag 2: chocoladebiscuit

Wat heb je nodig? 90g eiwit, 30g suiker, 55g bloemsuiker, 65g pecannotenpoeder, 15g kokos, 20g bloem, paar lepels cacaopoeder

Werkwijze: Klop het eiwit tot schuim. Voeg al kloppend de suiker toe. Spatel er de bloem, de bloemsuiker, de pecannotenpoeder en de kokos door. Bak af aan 180°C. Laat afkoelen.

De Taart Biscuit-1

De Taart Biscuit-3

De Taart Biscuit-5

De Taart Opbouw-2

Laag 3: crèmeux van mango

Nodig? 350g mangopuree, 125g eidooier, 125g ei, 85g suiker, 5g gelatine, 125g boter.

Werkwijze: Kook 350 g mangopuree met 125 g eidooier, 125 g ei en 85 g suiker. Voeg er 5 g geweekte gelatine aan toe en laat afkoelen tot 40°C.  Mix er dan 125 g boter in. Giet uit in de bakvorm en laat het goed opstijven.

De Taart Cremeux-1

De Taart Cremeux-2

De Taart Opbouw 2-1

Laag 4: Krokantje van praliné

Nodig? 10 g cacaoboter – 
40 g melkchocolade – 
150 g hazelnootpraliné 
- 90 g feuilletine 
- 35 g gemalen pecanoten

Werkwijze. Verkruimel de feuilletine. Smelt de cacaoboter op 45° en meng door het mengsel. Voeg de hazelnootpraliné en de chocolade toe na deze eerst op ongeveer 30° te hebben gesmolten. Schep de pasta tussen twee vellen bakpapier en druk plat tot een dikte van 5 mm. Laat opstijven in de koelkast. Eenmaal opgesteven, kan je het op de crèmeux leggen.

De Taart Krokant-1

De Taart opbouw 3-2

Laag 5: Gel van mango

Nodig? 450 g mangocoulis, 50g citroensap, 5g agar

Werkwijze? Warm het citroensap op in de microgolf. Kook alles op. Giet dun uit en laat opstijven. Cutter tot een gel en giet in een spuitzak. Spuit een paar lijntje op de krokante laag. Met de rest van de gel, kan je het bord dresseren.

De Taart mangogel-1

De Taart mangogel-2

De Taart Opbouw 5-1

De Taart Opbouw 5-3
De Taart Opbouw 5-4

Laag 6: Bavarois van Praliné

Nodig? 3 eidooiers, 80g suiker, 3dl room, 1dl melk, 3 gelatineblaadjes, 100g praliné

Werkwijze? Kook de melk. Klop de eidooiers met suiker tot ruban. Voeg de kokende melk toe en vaneer op een zacht vuurtje. Voeg de geweekte gelatineblaadjes toe, voeg de chocolade toe. Sla de room half op en spatel er de samenstelling onder. Giet uit op de taart en laat goed opstijven.

De Taart Opbouw 6-1

Laag 7: Ganache

Alvorens de ganache aan te brengen, is het belangrijk dat de taart goed is opgesteven. Een nachtje laten rusten kan handig zijn. Eenmaal opgesteven, kun je de taart gemakkelijk uit de vorm halen door met een briquet of bunzenbrander de zijkant van de vorm op te warmen. Een handige tip om de ganache over te taart te gieten, is de taart op een rooster plaatsen. Leg onder het rooster wat aluminiumfolie. Zo kun je behoorlijk proper te werk gaan. Hoe maak je nu de ganache?

Nodig? 180 g room – 60g praline – 200g chocolade

Werkwijze:  Smelt de chocolade met de praliné. Voeg de opgewarmde room toe. Laat wat afkoelen tot op kamertemperatuur en giet over de taart.

De Taart 2-2

De Taart 2-3

De Taart 2-4

De Taart Opbouw 7-2

Zelf heb ik de taart afgewerkt met chocoladecirkels. Smelt wat chocolade, giet uit, laat dit goed opstijven en snij er cirkels uit. Kleef de cirkels tegen de zijkant van de taart.

De Taart afwerking-1

De Taart afwerking-2

De Taart afwerking-4

Samen met de taart serveerde ik een bolletje ijs. Het ijs werd gemaakt op basis van geroosterde mout van de BOM Brewery. Dit mout zorgt voor een zeer aparte, lekkere smaak.

Nodig? 2,5dl room, 2,5dl melk, 120g suiker, 70g mout, 4 eidooiers

Werkwijze: Klop de suiker met de eidooiers au ruban. Kook ondertussen de melk met de room en de mout. Laat wat trekken. Zeef de melk en room en meng met het eimengsel. Plaats terug op het vuur en vaneer. Zorg dat het mengsel zeker niet kookt. Laat het mengsel afkoelen en draai tot ijs.

Ijs-1

Ijs-2

Het Ijs 2-2

Het Ijs 2-1

De Taart Opbouw 7-3

Zelf vond ik de combinatie van het ijs en de taart erg lekker. De onderste laag, de crumble, kon nog beter. Over het algemeen ben ik best tevreden over deze taart. Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is vrienden uitnodigen en een potje koffie maken. Dresseer het bord met wat mangogel, een streep chocolade ganache, een blaadje munt, een bol ijs en uiteraard een stukje taart. Smakelijk en geniet van World Baking Day.

De Taart -2

Meer over

World Baking Day

zie Facebook

zie Twitter