Finale Gâteau Thalys

Taartjes proeven voor #20YearsThalys

De bekende rode snelheidstrein wordt 20 jaar en dat wordt dit jaar uitgebreid gevierd. Zo was er een wedstrijd met als doel: het vinden van een verjaardagstaart. Professionele patissiers mochten uiteraard niet mee doen. De wedstrijd stond open voor mensen uit de Benelux, Frankrijk en Duitsland.

Vijf finalisten werden geselecteerd, hun taartje werd naar de juiste afmetingen gecorrigeerd, zodat het door de Thalyscatering kon gemaakt worden en een week of twee geleden koos een jury de winnende taart.

De winnaar ziet onder andere zijn taartje een maand lang geserveerd worden in de Thalys.

De jury bestond uit drie toppatissiers (Pierre Marcolini, Raphaël Giot en Yann Couvreur), 30 trouwe klanten van Thalys en drie bloggers. Eentje uit Frankrijk (Plus de miette), eentje uit Franstalig België (Cro’k’mou) en eentje uit Vlaanderen…ik dus.

De opdracht was eenvoudig: vijf taartjes proeven op een zaterdagmiddag in de Thalys Lounge in Brussel. It was a hell of a job, ik weet het…

“A hell of a job’

  1. Bavarois van mirabellen met glaçage van rode vruchten en biscuit

Fris, luchtig, mooi, al miste ik een krokantje.

  1. Taartje van kaneel, speculaas, citroen en rode biet

Te zoet, de rode biet smaakte ik niet en vooral echt moeilijk te snijden.

  1. Macaron met gezouten karamel

De karamel was iets te ver voor ons. In vergelijking met de macarons van bijvoorbeeld jurylid Marcolini vonden we dit maar niets.

  1. Taartje van aardappel, chocolade en kriek

Leuk idee, maar te zwaar. Biscuit van shortbread was ook te dik.

  1. Taartje met framboos, chocolade en dacquoise van hazelnoot

Leuk, maar net te veel gelatine en iets te veel kleurstof waardoor het roze was in plaats van rood.

 

Finale Gâteau Thalys
Finale Gâteau Thalys

 

Voor  de twee andere bloggers en ikzelf was de winnaar zeer duidelijk. Ook bij de jury was het unaniem. De andere dertig volgen ons. En de winnaar werd het eerste taartje.

Knap van de nog maar 17-jarige jongen uit Frankrijk. De jury was danig onder de indruk dat ze hem alle drie een stageplek aanboden.

Proficiat!

 

Finale Gâteau Thalys
Finale Gâteau Thalys