[dropcap size=dropcap-big]Z[/dropcap]oals ik een paar dagen geleden al vertelde, is het nu zondag 19 mei World Baking Day. (zie: World Baking Day) Het doel is simpel: “bake brave” of verleg je bakgrenzen. Verwarm je oven, bak een taart, zet koffie, nodig je vrienden uit en geniet van een gezellige zondagnamiddag. Het is “simple comme bonjour“. De website van World Baking Day (zie: Bake Brave) geeft je de kans om een bakniveau te kiezen. Mijn taart staat op level 92. (zie: Belgian chocolate cake) Heb je echter nog niet genoeg inspiratie, dan heb ik misschien de oplossing. Hieronder vind je één van mijn favoriete taarten. Weinig werk, snel klaar en toch zo lekker, meer moet een taart niet zijn. Succes!

logo

Recept: Frangipanetaart met verse glazuur

Ingrediënten? een taartvorm (ongeveer 24cm), een vel bladerdeeg, 60g suiker, 2 appels, 120g boter, 120g eieren, 150g broyage (te kopen of 75g bloemsuiker en 75g amandelen), 110g bloem, een mespunt zout and amandelextract. Voor het glazuur: 250g bloemsuiker, 3 EL water, wat citroensap.

 

De Frangipanetaart -1Werkwijze?

Mits een beetje nauwkeurigheid is deze taart echt een fluitje van een cent. Weeg alles eerst af. Zet alles klaar, maar hou je boter koud. Het maakt het bakken veel efficiënter. 120g ei wegen lijkt moeilijker dan het is. Breek een stuk of drie eieren in een kom, meng ze en weeg dan 120g af. Mocht je beschikken over een keukenrobot, genre Kitchenaid of Kenwood, dan is jouw vulling klaar in een paar minuten. Mix eerst de koude boter met de suiker. Laat goed doorkloppen tot het botermengsel wit uitslaat. Blijf kloppen terwijl je de eieren toevoegt. Voeg daarna al kloppend de broyage toe. We eindigen het betere klopwerk met de bloem, het zout en een paar druppels amandelextract. De vulling kan je dadelijk gebruiken. Mocht de boter toch niet koud genoeg zijn, dan plaats je de vulling best nog een uurtje in de frigo. Verwarm de oven voor op 175°C. Neem de bakvorm en vet ze in of bedek met bakpapier. Leg er de deeg in. Prik er wat in met een vork. Schil de appels en snij ze in schijfjes. Leg de schijfjes op de bodem en vul de vorm op met de frangipanevulling. Mocht je nog wat appelschijfjes over hebben, dan kan je die boven op de vulling leggen. Heb je nog ei over, dan kan je de korst met wat ei insmeren. Dit zorgt voor een mooie kleur. Bak de taart vervolgens ongeveer 30 tot 45 minuten in de oven. Neem de taart uit de oven en laat ze afkoelen.

 

De Taart 2-1

Als de taart is afgekoeld, kan je met het glazuur starten. Dit is echt zeer eenvoudig. Mix de bloemsuiker met wat water en het citroensap. Het mengsel mag niet te vast, maar ook niet te lopend zijn. Bedek de taart met het glazuur en laat opstijven in de frigo. Fans van het betere suikerwerk kunnen natuurlijk de taart dadelijk al aansnijden. Vergeet de koffie of thee niet. Succes op World Baking Day!

De Frangipanetaart -3

Mocht je interesse hebben in het verhaal van de Frangipane taart, bekijk dan zeker eens: The Frangipane Family.

 

Meer over World Baking Day

via Facebook

via Twitter