[dropcap size=dropcap-big]M[/dropcap]et nog twee lessen in het verschiet komt het einde van mijn tocht doorheen het Spermalie Universum echt wel dichtbij. De – trouwens ook algemene – boodschap is dus simpel: nog genieten van elk(e) moment/les. Genieten heb ik gisteren dan ook met verve gedaan. Een verslag…

Spermalie 2.18-2

Het voorgerecht was revolutionair. Het bevatte namelijk noch vis, noch vlees en was zo dus 100% vegetarisch. Erg vaak is dat dit jaar nog niet gebeurd. Het werd een combinatie van verse artisjokken, zongedroogde tomaten en rucola met basilicumolie en balsamicocrème. Ondanks mijn twijfels in het begin, moet ik bekennen dat dit best wel lekker was. Fris, zomers en gezond vatten dit gerecht perfect samen. Toppertje.

Spermalie 2.18-5

Spermalie 2.18-4

Onze chef-leerkracht is eigenlijk een Duitser, die weliswaar al geruime tijd in België woont. Met het hoofdgerecht wou hij ons deze keer een inkijk geven in de Duitse keuken. Naast geblancheerde groenten, een heerlijk stukje Duke of Berkshire en een crème van pickles, bestond het hoofdgerecht namelijk ook uit aardappelnoedels met peterselie. Deze noedels zijn iets typisch voor onze chef zijn heimat. Het vlees was uiteraard erg lekker. Ook de saus was heerlijk. De groenten waren perfect beetgaar. De noedels, tenslotte, vielen eigenlijk best wel te pruimen. Over de ganse lijn bekeken was het gerecht echt niet slecht. Integendeel zelfs, maar we worden nu eenmaal veel gewoon. Het wordt dan ook moeilijk om telkens weer omver geblazen te worden. Daarom waarschijnlijk dat ik niet meer zo lovend kan zijn.

Spermalie 2.18-7

Spermalie 2.18-6
dessert-1

Het dessert bestond uit een mousse van banaan met mango, crumble van chocolade en chocolade ijs. De mousse werd in plastic buisjes ingevroren om daarna in mooie stukjes op een bord te ontdooien. Helaas had de chef dit iets te vroeg gedaan, waardoor de mousse te slap werd. Het ijs was daarentegen wel perfect gelukt. Qua smaken zat alles zeker goed. Conclusie: alweer een smakelijke avond. Het feit blijft wel dat ik niet snel meer verrast word. Ik heb er echter mijn verslagen van vorig jaar eens op nagelezen. Ook toen zat ik op het einde van het jaar wat te muggenziften over het feit dat ik niet meer omver geblazen werd. Ik betrap me erop dat ik de laatste weken meer en meer kijk naar de derdejaars. Ze staan nu tenslotte naast ons te koken. (Hun praliné ijs van gisteren was alweer indrukwekkend.) Ik zou soms vergeten dat ook wat ik maak, echt wel lekker is. Elke chef heeft zijn nu eenmaal zijn eigen stijl. Hoe lekker ook, na meer dan twintig keer koken heb je wil zin in iets anders. Kortom, well done Chef Jurgen! Ik zal met al mijn zintuigen-1 genieten van uw laatste twee lessen, maar ik moet toegeven dat ik met één oog toch al naar volgend jaar uitkijk.