Minismurfentaartjes: witte chocolade – perzik – amandel

Eén van mijn hapjes bij de koffie tijdens het Kookduet was een minismurfentaartje. (Meer over het Kookduet lees je hier.) Mijn obsessie met de Vlaams-Brabantse smurfentaart uitte zich eerder in deze blauwe creatie (link). Een miniversie leek me wel iets leuk als hapje.

Abrikozen vind je nu niet, dus koos ik perziken uit de tuin van de schoongrootvader. Lekker lokaal dus. Daarmee werd een coulis gemaakt, die eenmaal bevroren, in de witte chocolade werd geduwd. Het geheel werd afgespoten met witte chocolade en geserveerd op een Jules Destrooper amandelkoekje, een restantje van één of andere contest (link).

witte chocolade bonbon

Recept: witte chocolade – perzik – amandel

 • Aantal: ongeveer 100
 • Materiaal: silicone halvebolvormen (klein en een maat groter), Wagner w95 verfspuit
 • Duur: 1 dag, mits een goede diepvriezer

Ingrediënten

 • Perzikencoulis: 450ml perzikencoulis (ik mixte 1,2kg perziken, zeefde ze met als resultaat ongeveer 1l coulis. De helft werd ingevroren.), 6g gelatineblaadjes, 1 limoen.
 • Wittechocolademousse: 150g water, 2 vanillestokken, 35g suiker, 12g gelatineblaadjes, 370g witte chocolade, 50g boter (zacht, op kamertemperatuur), 680g room, 2 limoenen.
 • Witte spray: 300g witte chocolade, 200g cacaoboter (Mycryo)
 • Extra: amandelkoekjes

Bereiding

 1. Begin met de perzikencoulis. Week de gelatineblaadjes in ruim koud water.
 2. Warm een paar eetlepels coulis op. Smelt de geweekte blaadjes in de warme coulis. Meng met de rest van de coulis. Voeg de zeste van een limoen toe. Proef en voeg eventueel suiker toe. Ik deed dit niet, omdat het zure het zoete van de chocolade compenseert.
 3. Vul de vormpjes voor de helft met de coulis. Vries in.
 4. Bijna bevroren? Begin dan aan de mousse.
 5. Warm het water op. Voeg het merg van de vanillestokken, de vanillestokken en suiker toe. Roer tot de suiker opgelost is.
 6. Week de gelatine in ruim water. Pers uit en voeg toe aan het water. Roer de gelatine gesmolten is.
 7. Voeg klontjes boter en chocolade toe. Meng goed tot een homogene massa.
 8. Rasp de limoenen en voeg de zeste toe aan de chocolade. Dek af met plastiekfolie en laat afkoelen tot ongeveer 40 graden Celsius (lichaamswarmte).
 9. Klop de room half op. Spatel onder de afgekoelde chocolade.
 10. Vul de siliconevormen half op. Duw de bevroren perzikencoulis in de chocolade en vul de vormen verder op met de mousse. Stop in de diepvries tot ze bevroren zijn.**
 11. Smelt voor de spray zowel de chocolade als de cacaboter. Meng onder elkaar. Laat afkoelen tot het niet meer warm aanvoelt. Giet in het reservoir van de spuit. Ontvorm de siliconevormen en spuit ze af. Stop in de frigo en laat rustig ontdooien.
 12. Serveer op een koekje en werk af naar wens.

** Geen verfspuit? Je kan de bevroren bonbons ook door de gesmolten chocolade/cacaoboter halen.

 

Mijn mening? De smaken zaten echt goed. De limoen en perzik compenseerden de zoetheid van de chocolade. Het amandelkoekje bracht de nodige krokantheid. Qua afwerking kon het nog iets beter: wat nootjes of perzikencoulis. Een reden om ze nog eens te maken dus.

 

Meer lezen?

Het Kookduet

Smurfentaart XL, mijn eigen versie