cheesecake met karamel

Kaastaart met speculaas, witte chocolade én gezouten boterkarameltopping

Jip, het klopt, u hebt er weer even moet op wachten. Niet alleen op een nieuw gerecht, maar zeker en vast op een nieuw baksel. Het lijkt eeuwen geleden dat ik nog eens een “gewone taart” bakte. Maar goed, het moment is dus daar. En omdat u, mijn liefste Instagramvolger, zo massaal reageerde op mijn IG-verhaaltje geef ik u met veel plezier het recept.

De taart is een herwerking van de kaastaart met veenbessencompote, die op haar beurt een herwerking was van een recept van Ottolenghi. U vindt het hier. De aanleiding voor onderstaande versie was de verjaardag van I. Zij had een taart van Ottolenghi gespot op het net. Eentje dat afgewerkt werd met karamel en macadamianoten. Ik vond geen exact recept, dus maakte ik maar een eigen versie. Met in de bodem pindakaas en speculaas, in de vulling lekker veel witte chocolade maar ook wat limoen en afwerken deden we met gezouten boterkaramel (geef toe, één van de beste uitvinden in de culinaire wereld ever) en walnoten.

– “Geen macadamionoten?”

Euhm jawel, maar die heb ik laten aanbranden. Dus hebben we maar last-minute onze walnoten van vorig jaar gekraakt, gepeld en geroosterd. Het kan verkeren.

Opgelet, het is geen taart die je snel-snel maakt. Op zich is het weinig werk. Enkel de karamel vraagt wat culinaire kunde, maar voor de rest is het best eenvoudig. Het duurt wel even voor de taart gebakken, afgekoeld en opgesteven is. Maak ze dus idealiter de dag op voorhand.

Het resultaat mocht er trouwens wezen, al zeg ik het zelf. Een bommetje, dat klopt. Maar hey, het is taart. Met speculaas, witte chocolade en gezouten karamel. Dus jah … Een klein succes was het zeker. Toch volgens de schoonfamilie én de vrienden.

Op zoek naar een lekker stukje taart? Dan probeer je deze topper maar even.

cheesecake met karamel

Recept: cheesecake met witte chocolade, speculaas én topping van gezouten karamel en walnoten

 • Materiaal: 2 springvormen van 24cm
 • Aantal: 2 maal 8 personen
 • Duur: 1 uur bakken, 1 uur in uitgeschakelde oven, 1 uur afkoelen en 2 à 4 uur opstijven in de koelkast (idealiter 1 nacht opstijven)

Ingrediënten

Opgelet: de ingrediënten zijn voor 2 taarten!

Voor de bodem: 600g speculaaskoekjes, 8el pindakaas, 250g boter

Voor de vulling: 450g roomkaas, 7 eieren, 500g zure room, 500g witte chocolade, 3 limoenen, 1 vanillestokje, 200g yoghurt

Voor de topping: 2 handvol gepelde walnoten, 150g zeer fijne suiker, 80g boter, 5 el water, 10 el room, Fleur de sel

Bereiding

 1. Begin met de bodem. Smelt de boter. Meng er de pindakaas onder en verwarm zachtjes.
 2. Breek de speculaaskoekjes in stukjes of cutter ze fijn. Meng de gemalen koekjes met pindakaas en boter.
 3. Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Stort het koekjesmengsel in de vormen. Druk goed aan en laat 1 uur opstijven in de koelkast. (Bakpapier op de bodem is handig, omdat je de taart dan gemakkelijker van de bodem van de springvorm kan losmaken. Ziet er iets mooier uit dan mijn versie met die zwarte rand. Het bakpapier was op… :D)
 4. Verwarm de oven voor op 150°C.
 5. Maak ondertussen de vulling. Smelt de witte chocolade au bain marie. Let op: het water mag niet koken. Haal, eenmaal gesmolten, van het vuur en laat wat afkoelen.
 6. Snij de vanillestok open. Schraap er het merg uit en doe bij de roomkaas. Doe in een keukenrobot en klop glad. Voeg de zure room, eieren, zeste van gewassen limoenen en yoghurt toe. Spatel er de gesmolten chocolade onder. Stort uit op de koekjesbodem.
 7. Plaats de vorm(en) voorzichtig in de voorverwarmde oven. Bak 1 uur tot het midden van de vulling licht wiebelt als u voorzichtig schudt. (tip van Ottolenghi). Het kan dus ook 1u15 zijn. (Ik heb taart per taar gebakken.)
 8. Schakel de oven uit, maar laat de taart nog een uur in de oven zitten. Zet de deur van de oven wel op een kiertje. Haal de taart daarna uit de oven, laat ze een uur of twee afkoelen. Bedek ze dan met folie of doe ze in een doos en plaats in de frigo. Zo wordt de taart koud en stevig.
 9. Rooster de noten kort even in een warme oven (180°C). Zorg dat ze niet aanbranden natuurlijk.
 10. Doe de suiker in een steelpannetje. Meng met het water. Zet het vuur op medium en laat inkoken tot een bruine karamel. Blus met de room. Klop goed met een garde/klopper. Voeg de boter toe en een snuifje fleur de sel. Laat even afkoelen.
 11. Verdeel de noten over de taarten. Giet er de karamel over. Bewaar in de frigo. Afwerken kan je eventueel doen met wat zeste van limoen.
 12. Smakelijk.

 

cheesecake met karamel

 

Probeer ook eens deze versie met veenbessencompote.