cheesecake met witte chocolade en speculaas

Kaastaart met speculaas, witte chocolade en veenbessencompote

Eén van mijn favoriete kookboeken van het moment is Sweet van Ottolenghi. Dat kon u in dit artikel al lezen. Een paar weken geleden had ik enorm veel veel zure room, yoghurt, witte chocolade, veenbessen en roomkaas over. De ideale reden om aan restverwerking te doen en een kaastaart te maken.

In Sweet staat het recept van een kwarktaart met witte chocolade en cranberrycompote (pg 203, Nederlandstalige versie).

 

sweet

 

Ik had echter niet voldoende roomkaas om zijn recept strikt te volgen, dus deed ik een beetje van freewheelen: wat yoghurt erbij, iets meer zure room en meer witte chocolade, minder suiker en mandarijn in plaats van sinaasappel. In plaats van frambozen gebruikte ik voor de veenbessencompote veenbessen en rode vruchten en in de bodem gingen tenslotte speculaaskoekjes en pecannoten in plaats van amandelen en volkoren koekjes. Kortom, het recept onderging een serieuze transformatie. Dat weet ik best. Het recept en de bereiding waren dan ook meer een rode draad en houvast.

Het resultaat, dat mocht er, afgaande op de commentaren van familie én collega’s helemaal wezen. Er werd net niet gevochten voor het laatste stukje taart. Zeker (laten) bakken dus.

kaastaart met witte chocolade

Recept: Kaastaart met speculaas, witte chocolade en veenbessencompote

 • Materiaal: springvorm van 27cm
 • Aantal: zeker 10 personen
 • Duur: 1 uur bakken, 1 uur in uitgeschakelde oven, 2 uur afkoelen en idealiter 1 nacht opstijven in frigo

Ingrediënten

Voor de bodem: 135g noten, 270g speculaas, 150g boter

Voor de vulling: 450g roomkaas, 7 eieren, 500g zure room, 600g witte chocolade, 2 mandarijntjes, 1 Limoen, 2 vanillestokken, 200g yoghurt

Voor de compote: 300g rode vruchten, 200g veenbessen, 8 el rietsuiker, sap van 1 mandarijn, sap van 1 sinaasappel

Bereiding

 1. Begin met de bodem. Rooster de pecannoten in een pan zonder vetstof. Cutter ze net niet tot poeder.
 2. Breek de speculaaskoekjes in stukjes of cutter ze fijn. Smelt de boter. Meng de gemalen koekjes met de gemalen pecannoten en gesmolten boter.
 3. Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Stort het koekjesmengsel in de vorm. Druk goed aan en laat opstijven in de koelkast.
 4. Verwarm de oven voor op 150°C.
 5. Maak ondertussen de vulling. Smelt de witte chocolade au bain marie. Let op: het water mag niet koken. Haal, eenmaal gesmolten, van het vuur en laat wat afkoelen.
 6. Snij de vanillestokken open. Schraap er het merg uit en doe mij de roomkaas. Doe in een keukenrobot en klop glad. Voeg de zure room, eieren, zeste van gewassen mandarijntjes en limoen en yoghurt toe. Spatel er de gesmolten chocolade onder. Stort uit op de koekjesbodem.
 7. Plaats de vorm voorzichtig in de voorverwarmde oven. Bak 1 uur tot het midden van de vulling licht wiebelt als u voorzichtig schudt. (tip van Ottolenghi). Het kan dus ook 1u15 zijn.
 8. Schakel de oven uit, maar laat de taart nog een uur in de oven zitten. Zet de deur van de oven wel op een kiertje. Haal de taart daarna uit de oven, laat ze een uur of twee afkoelen. Bedek ze dan met folie of doe ze in een doos en plaats in de frigo. Zo wordt de taart koud en stevig.
 9. Voor de compote kook je rode vruchten, veenbessen, suiker en de sappen 8 à 10 minuten op. Roer onder elkaar, bedek met folie en laat afkoelen.
 10. Snij de taart in stukken en serveer met de coulis of compote.

Lees meer over Sweet