Ijs van Rochefort 10

Mijn ijs maak ik in met een ijsbereider Major – AT957A. Een pot met koelvloeistof en een haak, meer is het niet. Invriezen, op de keukenrobot zetten en draaien maar. Nu had mijn haak een tijdje geleden de geest gegeven. Gevolg: geen homemade ijs meer. De klantenservice van Kenwood was echter zo vriendelijk me een nieuwe haak op te sturen. Prachtservice. Hierdoor kon ik eindelijk nog eens ijs maken. Merci, Kenwood!

rochefortijs

 

Op het menu: ijs van Rochefort. Ik had dit nog nooit gemaakt en Meneer Google was karig met informatie. Maar goed, eén van de beste trappisten, eieren van vrolijke kippen en wat room…dat kon niet slecht zijn. En ja, het resultaat mocht erinderdaad best wel wezen. Aanhoor, mijn recept van roomijs met Rochefort 10.

 

Recept: Ijs met Rochefort 10

Ingrediënten

(voor ongeveer 1,3 liter) 7 eidooiers, 600ml room, 100ml melk, 2 flesjes Rochefort 10, 2 vanillestokken, 150g fijne suiker, 2 el bruine suiker

Bereiding

 1. Klop de eidooiers met de suiker tot ruban (witgele schuimige massa).
 2. Doe de room en melk in een kookpot.
 3. Snij de vanillestokken overlangs in twee.
 4. Voeg de zaadjes (of het merg) samen met de stokken toe aan de melk en room.
 5. Kook de melk, vanille en room kort even op.
 6. Neem twee glazen en giet de flesjes bier in de glazen.
 7. Neem een pan, voeg 1 glas bier en twee eetlepels bruine suiker toe. Laat tot ongeveer 2/3 inkoken. Haal van het vuur en laat afkoelen.
 8. En het tweede glas? Dat dient ter ondersteuning van de dorstige man tijdens het koken.
 9. Voeg de room & co toe aan de ruban. Klop kort even los en doe terug in een grote pot.
 10. Laat rustig opwarmen en indikken tot ongeveer 80 graden (=vaneren of porter à la nappe).
 11. Belangrijk: blijf roeren met een spatel. We willen geen omelet.
 12. Heb je geen thermometer? Het mengsel is warm genoeg, wanneer je een horizontale streep kan trekken over de spatel en de vloeistof mooi stabiel blijft. (zie: video ‘3″55)
 13. Haal eventueel door een fijne zeef. (heb ik niet gedaan)
 14. Verwijder de vanillestokken. Giet in een andere kom. Roer af en toe nog wat. Laat afkoelen.
 15. Is het mengsel koud? Giet er dan het afgekoelde ingekookte bier bij.
 16. Draai in de ijsbereider tot ijs. (Heb je dit niet? Je kan het ook zo invriezen en om de 15 minuten roeren. Dit om geen kristallen te krijgen.)
 17. Zorg dat je het tweede glas niet helemaal hebt uitgedronken. Voeg net voor het einde van het draaien nog wat verse Rochefort toe. Denk aan een eetlepel of drie à vier.
 18. Vries in.

Opmerking: dit is de eerste keer dat ik dit maakte. Geen idee of het bier effectief wat ingekookt moest worden. Doe jij het anders of heb je tips? Laat maar weten!   Ijs van rochefort