Rosbief en wintergroenten in de oven

Met het schaamrood op de wangen geef ik toe dat ik nog nooit zelf rosbief gemaakt had. Alweer bijna een maand geleden kwamen mijn ouders langs voor mijn verjaardag. De ideale aangelegenheid om die rosbief te ontdooien en vakkundig in de pan te gooien.

Uit gemakzucht koos ik als bijgerecht groenten in de oven. Ik stoomde of kookte ze de avond voordien gewoon al dente en dus moesten ze enkel nog opwarmen in de oven. Lekker én vooral ook handig als er acht man rond je tafel zit.

Het vlees mocht nog iets langer in de oven, maar geloof me, het was ‘smoetzochte’. Vrij vertaald uit mijn moedertaal: overdreven zacht.

Zie hier mijn recept.

 rosbief-3 rosbief-4

rosbief

RECEPT: Rosbief met wintergroenten uit de oven

Ingrediënten

(voor 8 man) 1,6kg rosbief, olijfolie, peper, zout, 1 knolselder, 2 pastinaken, 1 bot raapjes, 0,5kg krieltjes, 2 venkels, 3 wortels, 2 sjalotjes, 1 teen look, een paar takjes tijm en rozemarijn, een paar blaadjes laurier, nootmuskaat.

Werkwijze

 1. Komt de rosbief uit de diepvries? Laat hem dan al ontdooien de dag voordien. Haal het vlees, ontdooid of vers van de slager, sowieso anderhalf uur voor het bereiden uit de frigo. Zo wordt het vlees rustig wakker.
 2. Was en schil de knolselder, pastinaak, krieltjes en wortels. Snij ze grof en kook of stoom naar keuze tot ze al dente zijn. Let op: zorg dat ze niet platgekookt of –gestoomd zijn.
 3. Was de raapjes goed proper. Snij het groen af. Pel en snij de sjalotjes in vier. Pel en plet de look grof.
 4. Was de kruiden.
 5. Doe alle groenten in een ovenschaal. (Tot hier kan je alles op voorhand maken).
 6. Verwarm de oven voor op 150 graden.
 7. Wrijf de rosbief in met weinig olijfolie. Laat een grillpan erg heet worden. Gril de rosbief minstens drie minuten langs elke kant. Bakken in een gewone pan met een klontje boter gaat ook natuurlijk.
 8. Doe het vlees in een ovenschaal en laat onbedekt 50 minuten garen in de oven. Heb je een vleesthermometer, weet dan dat de kerntemperatuur 56 à 57 graden moet zijn voor een stukje rosé vlees.
 9. Haal het uit de oven. Kruid met peper en zout. Laat nog even (lees: 5 minuten) rusten onder aluminiumfolie.
 10.  Meng de groenten in de ovenschaal met flink wat olijfolie. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg de laurier, tijm en rozemarijn toe.
 11. Zet 15 minuten voor het serveren in de voorverwarmde oven op 150 à 170 graden.
 12. Smakelijk!