Elisabeth, meer dan zomaar wat chocolade

Als het de voorbije week druk was, en je weet dat de komende weken ook druk zullen worden, dan heb je soms weinig zin om nog eens in het weekend het huis te verlaten voor één of andere workshop. Zo liep het twee weken geleden. Enigszins met een beetje tegenzin vertrok ik naar Brussel voor een rondleiding en workshop bij Elisabeth Chocolatier.

Meetingpoint: koffiebar Vroom Vroom aan de Sint-Michielskathedraal. De aanblik van de coole koffiebar en de gigantische kathedraal en het vooruitzicht op een namiddagje zoet deden mijn tegenzin verdwijnen als chocolade voor de zon.

Met een heerlijke koffie in de hand was het tijd voor een korte rondleiding door de hoofdstad. De dames van Elisabeth toonden ons een paar leuke winkels, de beste Libanees van ’t stad en uiteindelijk hun vestigingen. Vier schattige winkeltjes rond de Grote Markt, dat kan tellen.

combi-interieur

Naar mijn bescheiden mening heerst er een overdaad aan chocoladewinkels op en rond de Brusselse Grote Markt. Of ze allemaal even kwalitatief voer produceren, valt te betwijfelen. Elisabeth werkt met leveranciers. Ze maken dus niets zelf. Tijdens de rondleiding proefde ik van pralines, mello cakes, nougat, cuberdons en truffels. Eerlijk? Stuk voor stuk heerlijke lekkernijen. Het moge duidelijk zijn: ze maken het misschien niet zelf, maar ze weten hun leveranciers uit te kiezen.

Het zijn ware ambachtslui die authentieke producten maken. Geen industriële rommel, maar ambachtelijke kwaliteit. Frederic Blondeel, een naar Brussel uitgeweken West-Vlaming, is hun vaste chocolatier. Toppralines levert die man aan. Hun nougat komt uit Frankrijk en hun cuberdons van Geldhof. Ja, ik geef toe, ik was aangenaam verrast. Niet alleen door hun heerlijke zoetigheden, maar ook door het schattig interieur van elke winkel.

Na de overdaad aan lekkernijen, was het tijd voor een workshop met lekkers van Elisabeth. Dit ging door bij Les Filles. Samen met hen maakten we twee lekkere desserts. Na het tweede dessert was het tijd om huiswaarts te keren. Met een doos vol lekkers kwam ik terug in Diest aan.

 

 

combi-chocolat

Ondanks het feit dat ik met wat tegenzin vertrokken was, vond ik het echt een heerlijk (en) interessante namiddag. Ik leerde leuke mensen kennen (Baked Louie, WNM, No glitter no glory, 70percentpure, de crew van Elisabeth), mocht proeven van allerlei lekkers en kon me uitleven in de keuken.

Ja, die Elisabeth, dat is meer dan zomaar wat chocolade! Thx voor de uitnodiging en namiddag!

Ondertussen ging ik zelf aan de slag met lekkers van hen. Recept: rochefortijs, meringue, peperkoek, peer en zure room

 

 

Elisabeth Chocolatier

  • Koekjes & chocolade Stoofstraat 55 Rue de l’Etuve, 1000 Brussel
  • Meringue & Melo cakes Boterstraat 49 Rue au Beurre, 1000 Brussel
  • Nougat & Truffels Grasmarkt 55 Rue du Marché aux Herbes, 1000 Brussel
  • Van alles een beetje Boterstraat 43 Rue au Beurre, 1000 Brussel

Foto’s: met dank aan Why Not Monday