Café des spores: paddenstoelenwalhalla

Op 15 minuten stappen van Brussel-Zuid vind je Sint-Gilles. De wandeling richting Sint-Gilles gaat stevig bergop. Een voordeel voor wie zich op de terugweg moet haasten voor zijn trein. Sint-Gillis (of Saint-Gilles) is zonder twijfel één van de gezelligste wijken van de hoofdstad. Er zijn niet alleen verschillende gezellige cafeetjes met leuke terrasjes, er zijn ook een aantal zeer goeie restaurants.

Eén van die aanraders is Café des Spores. De eigenaar is Nicolas Scheidt. De naam zegt u misschien niets. Het is een Franse chef, die ervaring opdeed in Londen (Jamie Oliver, Le Fifteen) en Parijs (L’Office). Van opleiding is hij advocaat, maar maakte dus een best wel interessante carrièreswitch. Hij is dé man achter het fornuis van La Buvette, één van de beste zaken van Sint-Gillis. Hij is echter ook de eigenaar van Hopla Geiss én Café des Spores, twee gezellige restaurants aan de overkant van La Buvette. Hopla Geiss, dat is de Elzas in Brussel. Flammeküche, rauchbier en escargots.

Café des Spores, dat is alles met paddenstoelen. Het interieur is stijlvol maar relax. Een open keuken met twee chefs, een verdieping met houten balustrade en een stuk of tien tafels op het gelijkvloers, evenveel op het eerste verdiep. Meer is het niet.

 

 

De menukaart bestaat uit drie voorgerechten, drie hoofdgerechten, twee desserts en een kaasje. Natuurwijnliefhebbers kunnen zich in hun handjes wrijven, want op de wijnkaart staan alleen maar natuurwijnen. Bierfanaat? Goed nieuws, ook hun bierkaart is echt wel interessant.

Bij de voor- en hoofdgerechten is er telkens de keuze tussen vis, vlees en veggie. Paddenstoelen vormen natuurlijk de rode draad. Je vindt ze van de boter met eekhoorntjesbrood bij het zuurdesembrood over alle gerechten tot zelfs in het dessert.

Een driegangenmenu heb je voor 34 euro. Kies je voor kaas in plaats van dessert, dan zit je aan 36 euro. Duur is het dus zeker niet. Zeker niet voor een restaurant met een 13/20 bij Gault&Millau.

 

We starten met de voorgerechten. Enoki met paté en witte radijsjes aan de ene kant van de tafel, Eringis met basilicum, Reine Claude en rauwe koolvis. Uiteraard is de smaakvolle paté zelfgemaakt. Het zoete van de Reine Claude pruimpjes gaat mooi samen met de koolvis en de gemarineerde paddenstoelen. Twee totaal verschillende, maar twee keer een schot in de roos.

Ook bij de hoofdgerechten kiezen we voor twee verschillende gerechten. De mosseltjes met shiimejis paddenstoelen en gebakken heek krijgen het gezelschap van een heerlijke saus op basis van Trompette?

Ook de zwarte rijst met een sausje van morieltjes en krokante kale verwent onze smaakpapillen. Ideaal voor de eerste herfstdag van het jaar.

 

 

In het glas kiezen we voor Psycho, een Brussels biertje en een frisse fruitige rode natuurwijn van Sébastien David (Huluberlu 2016, Cabernet franc). Zelf kies ik na het hoofdgerecht voor een zoet dessert. Een licht chocolademousse komt met groene meloen en Judasoren. Jawel, paddenstoelen in het dessert. De Judasoren werden namelijk gemarineerd in een suikersiroop met steranijs, kardemom en kaneel. De combinatie verrast ons en is echt zeer lekker. Wat een aangename verrassing.

Mijn tafelgezelschap kiest voor de kaas. Een stukje pecorino sardo met truffel komt met een compote van Reine Claude. De kaas is subliem en komt, – hoe kan het ook anders -, van Julien Hazard, de kaasaffineur op wandelafstand gelegen.

 

 

Eindigen doen we met een welverdiende koffie. Café des Spores is een must. Het is een toonbeeld van bistronomie. Niet duur, verse seizoensgebonden producten en heerlijke gerechten.

Echt een aanrader in Sint-Gilles.

 

>> Meer weten