Waarom u volgend jaar naar BXL Beerfest moet

Ik had er hier al over geschreven. Lust u wel graag eens een beter pintje, dan moest u naar BXL Beerfest sporen. Het evenement stond dan ook met stip aangeduid in mijn agenda.

27 augustus was het dan zover. Ik spoorde naar de hoofdstad. Best wel een eindje van mijn boerengat, maar als Belgian Beer Geek Kevin Desmet brouwerijtjes uitnodigt, dan weet je gewoon: dit wordt de moeite. Zeker als ook nog eens de mannen van Brussels biercafé Moeder Lambic en bierrestaurant Nuetnigenough er hun schouders onder zetten.

bxl beerfest (3 of 10)

bxl beerfest (2 of 10)

Eerst en vooral mijn felicitaties voor de locatie. Eén van de hallen van Tour & Taxis werd afgehuurd en zeer proper ingericht. De hal was groot, er was veel plek en de 49 brouwerijen stonden mooi verspreid, zodat je nergens moest wachten. Geen lange wachtrijen, allemaal zeer netjes ook, toppertje.

Verder was het eten zeer aangenaam. Het pop-uprestaurant van Dirk Miny, de kaasplankjes, de foodtrucks, het was allemaal echt de moeite. Proefondervindelijk kan ik meegeven dat de pizza’s en de ribbetjes echt oprecht lekker waren.

bxl beerfest (7 of 10)

bxl beerfest (6 of 10)

U vond er zelfs een biershop waar je bieren van de aanwezige brouwerijtjes kon kopen. Gevaarlijk, zeer gevaarlijk zelfs voor de portemonnee (en op langere termijn de lever). Wel een uitgelezen kans echter om wat onbekende biertjes mee naar de Limburg te nemen natuurlijk. Wie wou, kon workshops bijwonen van de chef van onder andere Bonbon en La Boucherie, toch niet de minste van de Brusselse (en Belgische) restaurants. Tenslotte werkten ze met propere glazen. Geen bekertjes of een proefglas dat je overal moest meenemen. Neen, bij elke stand kreeg je een kersvers gewassen glas. Een logistiek huzarenstukje dat kan tellen, maar echt wel een meerwaarde is.

 

bxl beerfest (4 of 10)

“Allemaal goed”, hoor ik u denken. “Hoe zat het nu met het bier? Echt iets lekker geproefd of …?”

Ik bespaar u mijn volledig lijstje met alle geproefde bieren. Dat zou mij te ver leiden en u de wenkbrauwen doen fronsen. Ik beperk me tot mijn zes favorieten. Al is dat niet evident.

  • Hornswoggler (w/Coconut) – The Veil Brewing Co (USA) – Stout
  • Hey Zeus – Melvin Bewing (USA) – Lager
  • Plato’s Cave – Brasserie Du Brabant (BE) – Double IPA

En wat me zeker zal bijblijven:

  • Bourbon Barrel-Aged Double Mexican Radio (USA) – Bluejacket – Stout
  • Invernomuto – Ca’ del Brado (IT) – Sour Ale
  • P’Tête #3 – Tête d’Allumette (CA) – Sour Ale

 

bxl beerfest (1 of 10)

 

BXL Beerfest echt de moeite. Als bierliefhebber moet je hier gewoon naartoe. En niet alleen voor de line-up. Het is een festival georganiseerd door vier mannen, die oprecht fan zijn van (h)eerlijke bieren en die tijd noch moeite gespaard hebben om dit klaar te spelen. Een huzarenstukje, maar wel een verdomd lekker huzarenstukje.

Eentje waarvoor ik alleen maar tonnen – of neem maar foeders – respect kan hebben.

Eentje waarvan ik nog lang zal nagenieten, al is het maar omdat er nog wat souvenirtjes in mijn kast zitten.

Eentje waarvan ik tenslotte hoop dat het volgend jaar terugkomt. Zelfde locatie, zelfde en sfeer en dezelfde variatie aan bieren en nationaliteiten.

U komt toch ook?