De Ronde Van Brussel deel 3: Les Brigittines

Never heard of, ik moet het bekennen. Tot Kevin (Belgian Beer Geek) kwam aandraven met het idee om Les Brigittines te bezoeken.

“Myny, zoals de auto maar met y”– aldus de chef.

BA2A3172

Letterlijk onder de kerktoren roert Dirk Myny in de potten van de Brussels begrip. Zijn bekendste gerecht is de ‘Zennepot’. We ging er langs en achterhaalden de oorsprong van dit op en top Brussels gerecht.

De Zennepot bestaat uit een laagje zuurkool gemengd met stukjes droge worst, een laag Brusselse bloempanch (een variant op bloedworst) met een sausje van Cantillon, afgewerkt met wulk.

Elk ingrediënt heeft een link met Brussel. De bloempanch en Cantillon, die spreken voor zich. De droge worstjes zie je in elk Brussels café hangen. Witte kool, de basis voor zuurkool, vind je overal in de velden rond de hoofdstad. En de wulk dan? Vroeger vond je op verschillende plaatsen straatverkopers met grote dampende potten gevuld met een bouillon en wulken. Ideaal als snelle hap of tussendoortje.

Misschien klinkt de combinatie u wat vreemd in de oren. Daar kan ik inkomen. Wij proefden en ik moet toegeven: het is een prachtcombinatie. Het bordje kon niet snel genoeg op zijn.

Les Brigittines is niet alleen voor de Zennepot een must om te bezoeken. Het interieur is behoorlijk indrukwekkend. Op de kaart vind je verder de betere versie van onze klassiekers zoals kalfsballetjes, koninginnehapje, varkenspootjes of steak tartaar.

Dirk Myny heeft mij alvast overtuigd. Ik kom zeker terug!

BA2A3198

BA2A3182

BA2A3181

BA2A3180

BA2A3155

BA2A3152

BA2A3135

BA2A3131

Meer weten
Les Brigittines
Kapellemarkt 5
1000 Brussel