antoinemelis.com
antoinemelis.com

Een culinaire blik over de taalgrens: Generation W

Zaterdag was ik uitgenodigd op een diner in Marsinne, ergens halfweg tussen Luik en Namen. De GPS bracht me vanaf de afrit van de E42 langs een paar onverharde wegen tot bij deze prachtig gelegen, zeer mooie kasteelhoeve.

Marsinne Marsinne

Daar in die prachtige kasteelhoeve organiseerde het culinair collectief Generation W een persconferentie met bijhorend banket.

‘Generation W, wat is dat in godsnaam?’

 

Het is een terechte vraag. Daarom liet ik het één van de initiatiefnemers, San Degeimbre (L’Air Du Temps**), zelf even uitleggen.

 

San Degeimbre (L’Air Du Temps**) about Generation W from Hot Cuisine de Pierre on Vimeo.

Samengevat: Generation W is een collectief van Waalse chefs en lokale producenten. Samen willen ze de Waalse terroir, keuken en producten terug in de kijker brengen. Een dergelijk initiatief kennen we hier in Vlaanderen niet, als ik me niet vergis. Wie zich een pasport van Generation W had aangeschaft en het voorbije jaar minstens vijf keer bij één van de chefs was gaan eten, mocht nu naar het banket van de chefs komen.

Generation W IMG_2878 IMG_2944

“Tu aimes les Wallons.”

 

“Dat ik wel van Wallonië hield”, zei één van de Franstalige bloggers, die ik tijdens mijn bezoek aan L’Air du Temps (link) ontmoet had. Daar, in die kasteelhoeve, was ik weer de enige Vlaming (!).  Ik blijf het vreemd vinden hoe weinig Walen en Vlamingen van elkander weten en hoe weinig we met elkaar in contact komen. Veel van die restaurants liggen op minder dan een uurtje rijden. Naar Antwerpen of Gent rijden we,  maar die taalgrens oversteken is a bridge too far. Nu goed, ik begrijp het wel. Alleen is het jammer en ergens ook wel wat beangstigend. Misschien moeten we zoals het Heartbeats festival een muzikale samenwerking tussen Noord-Frankrijk en Zuidwest-Vlaanderen is, ook eens een culinair festival op poten zetten dat Vlaanderen met Wallonië verbindt. Vlaamse en Waalse chefs, allen samen rond het fornuis. Het is maar een idee.

antoinemelis.com
antoinemelis.com

IMG_2879IMG_2881

“Serieuze lekkere bordjes en combinaties met bier”

Terug naar de orde van de dag.  Het banket werd dus verzorgd door de chefs van Generation W. Beginnen deden we met zes hapjes, verzorgd door de zes nieuwste leden van het collectief. Ze allemaal bespreken, zou me te ver leiden. Wat me omver blies, was zeker en vast de cannelloni van koolrabi met gerookte forel van Ondenval door chef Thomas Troupin (La Menuiserie). Ook de asperges met plattekaas van Ludovic Vanackere (Atelier Bossimé) vond ik zeer lekker. De eidooier met espuma van witbier van Martin Volkaerts (L’Amandierwas mijn nummer drie. Als aperitief werd trouwens het bier Leopold 7 geserveerd. De brouwerij is gevestigd in de kasteelbier. Een serieus lekker gerstenat, me dunkt.

IMG_2927 IMG_2932

 

Vervolgens was het tijd voor tien gerechten van tien verschillende chefs. Ook hier zal ik een gedetailleerde beschrijving achterwege laten. Ik proefde wegens tijdsgebrek enkel de eerste zeven creaties. Van die zeven geef ik je graag mijn drie favorieten. Nummer één waren de groene asperges van Kamerijk met Leopold 7 van chef Arabelle Meirlaen (Arabelle*). Ook in het glas kwam dit bier. Het resultaat was net zoals de pairing verbluffend lekker. Nummer twee was het duifje met dadel en zoete kruiden van chef Laury Ziou (L’éveil des sens*). De jonge jeneverbessen gaven het geheel een extra toets. Heerlijk! Tenslotte was Dimanche en Belgique van San Degeimbre (L’Air Du Temps**). Het werd gepaird met IV Saison. Niet alleen de pairing zat goed. De kip met friet en compote was wonderlijk herwerkt. Wat een topper om mee af te sluiten!

Het viel me trouwens op dat vier van alle gerechten gepaird werden met bier. Lokaal bier! Niet slecht en zo zou het meer mogen zijn.

combi

 

Naast het lekkere eten was het een interessante dag om een aantal nieuwe (Franstalige) bloggers te leren kennen. Het collectief Generation W moet verder ondersteund en in de kijker gezet worden. Het nauw samenwerken tussen chefs en lokale producenten is goed voor beide partijen. Ze versterken bovendien elkaar en dit zullen de gasten zeker merken op het bord.

Tenslotte maak ik bij deze de belofte dat ik vaker de taalgrens zal oversteken.

 

Meer over Generation W

 

Voor de geïnteresseerden: het volledige hoofdmenu met aangepaste dranken

Huître, concombre, chorizo, crème épaisse

Mas de l’Ou 2014 – côtes catalanes

Pierre RESIMONT

Truite saumonée, petits pois, asperge crue, œuf fumé, croûte d’épeautre, jambon séché

bière de Mr Rock

Eric & Tristan MARTIN

Tartare de bœuf, betterave, raifort

Le petit fantet d’Hippolyte 2014 – Corbières

Christophe PAULY

Asperges vertes de la Ferme de Kamerijk, bière Leopold 7

bière Leopold 7 de la brasserie de Marsinne

Arabelle MEIRLAEN

Langoustine en croûte, ventrêche de porc laquée de chez Poncelet, mozzarelle de Neufchâteau

et pesto de capucines

Maitrank Manigart

Maxime COLLARD

Pigeonneau aux épices douces, datte Madjoul

Tandem 2011 – syrah

Laury ZIOUI

Un dimanche en Belgique

bière IV saison de la  brasserie Jandrain-Jandrenouille

Sang Hoon DEGEIMBRE

Hémérocalle, bleu de Scailton, fraises de Meix

bière « la grande 10 » de la brasserie de Rulles

Clément PETITJEAN

Fruits rouges en variation sucrée, espuma à la Ducassis et meringues

liqueur de cerises sauvages de chez Artifruit

Jean-Baptiste et Christophe THOMAES

Oseille, betterave, tonka, yaourt de la ferme Paquet

Turbulences – rose d’Anjou et sirop de sureau de la ferme de Fisenne

Mario ELIAS

Mignardises & Café Looze