Terugblik: de cursus zythologie deel 1

De term zythologie zegt weinig. Het is eigenlijk de tegenhanger van oenologie of wijnsommelier en betekent zoveel als biersommelier of – kenner. Die opleiding volg ik sinds september. Een semester zit er al op. Tijd voor een korte terugblik.

Ondanks de relaxte sfeer heb ik het stilzitten en luisteren wat onderschat. Na een dagje zitten aan de bureau nog eens wat chemische uitleg aanhoren, het vraagt wat inspanning. En dan zit ik nog op de eerste rij. Merci, Belgian Beer Geek om indertijd de eerste bank voor u en mij te reserveren. Gelukkig hangt er geen sfeer van secundaire scholen en wordt er wel wat afgelachen en door de vingers gezien.

bier2

Het is zeker en vast interessant.

“Jaja, interessant, bier zuipen zeker?!”

Eerlijk gezegd wordt er maar weinig gedronken. Echt waar. Moeilijk te geloven, dat begrijp ik, maar het is wel zo. Elke les eindigt met een bier of twee. Geen volledige flesjes, maar maximum 15 à 20 centiliter per bier. Alles wordt blind geproefd en daarna uitgebreid besproken. Schuimkraag, kleur, aroma, smaak of bitterheid, het komt allemaal aan bod.

 

afbeelding 1

 

En ja, ik heb al bij geleerd. Hoe een gerstkorrel mout wordt, de chemische structuren, het belang van water, de aroma’s in bier…het wordt me stilaan allemaal duidelijk. Hoe langer de cursus duurt, hoe meer ik bier kan appreciëren. Uiteraard was ik al fan van het begin, maar ik probeer nu ook wat meer bier naast een gerecht te plaatsen.

Door de cursus begin ik ook te begrijpen dat ons Belgisch exportproduct bij uitstek echt wel een waardig alternatief voor een glaasje wijn kan zijn. Onlangs proefde ik van een Westvleteren 12 (2009), een Pannepot Vintage (2010) en een Geuze van Cantillon. Het zijn stuk voor stuk kleppers, die – naar mijn bescheiden mening – kunnen concurreren met de beste wijnen.

 

 

Op naar de volgende les zou ik zeggen.

 

 

PS: Trouwens, eentje voor de bierfans: de app Untappd. Perfect om bij te houden wat je wanneer en waar gedronken heb en of je het lekker vond.