Welkom, mevrouw Emile ‘Tajine’ Henry

Een tajine… het stond eigenlijk niet helemaal bovenaan mijn wensenlijstje. En kijk, toen ik kreeg met Kerstmis van de schoonmoeder plots een tajine. Wat een schoonfamilie, inderdaad. En wat een tajine. Een groot rood gevaarte. Benieuwd wat ik daarmee allemaal ging kunnen maken.

Ik ken het alleen uit De Keuken van Sofie of van een paar keer op restaurant. Zelf koken met een tajine had ik tot voor kort dus nog niet gedaan. Dat zal nu zeker en vast veranderen. Vorige week nam ik de spreekwoordelijke koe alvast bij de hoorns.

cover

Er kwamen vrienden op bezoek en ik wou iets dat enkel nog op te warmen viel. Een stoofpot met wintergroenten bijvoorbeeld. Dus kocht ik raapjes, pastinaak, wortelen, stoofvlees én Vicaris Generaal. Geen stoofpot zonder een lekker bruin biertje, nietwaar? Oorspronkelijk wou ik het in mijn klassieke Staub bereiden, maar mijn oog viel op de tajine. Een stoofpot met wintergroenten in een tajine, dat zou wel moeten lukken, zo dacht ik.

Het was tijd voor een eerste experiment met dat heerlijke kerstcadeau.

tajine2

Recept: Tajine met wintergroenten en Vicaris Generaal

Ingrediënten

(Voor 4 à 5 mensen en nog een restje voor de volgende dag) 1 bot rapen, 1,2kg stoofvlees, een halve pastinaak, 1 ajuin, 1 flesje Vicaris Generaal (33cl), 400ml kippenbouillon (of rund of duif), een halve kilo krieltjes, tijm, laurier, peper, zout, 1 el tomatenpuree, 1 el bloem, 1 el bruine suiker, een handvol rozijnen, 4 kruidnagels en 5 jeneverbessen, olijfolie. Eventueel wat verse peterselie.

Werkwijze

 1. Was, schil en snij de groenten in blokjes.
 2. Stoom de bintjes al dente, snij in twee en zet opzij. Voeg ze een halfuur voor het serveren toe. (Zo deed ik het, maar je kan ze waarschijnlijk ook gewoon mee laten pruttelen in de tajine).
 3. Laat de tajine goed heet worden.
 4. Stoof het vlees in wat olijfolie. Kleur het mooi aan. Kruid met peper en zout. Haal het even uit de tajine.
 5. Voeg wat olijfolie toe. Stoof de ajuin aan. Voeg daarna de rapen, wortelen en pastinaak toe.
 6. Voeg het vlees toe. Stoof alles aan.
 7. Voeg bloem, tomatenpuree en bruine suiker toe. Blus met het bier.
 8. Voeg tijm, laurier, jeneverbessen en kruidnagels toe. Zet onder in de bouillon.
 9. Plaats het deksel op de pan en laat op een zacht vuurtje verder pruttelen. Bij mij was dat ongeveer 2,5 uur. (Ik tilde het deksel wel een keer of drie op tijdens het sudderen. Moet dit?)
 10. Week de rozijnen een kwartier in koud water. Giet af en voeg op het einde toe aan de stoofpot.
 11. Voeg de bintjes toe en laat nog kort verder pruttelen.
 12. Serveer en werk eventueel af met fijngehakte verse peterselie.

tajine3

Dit was mijn eerste keer koken met een tajine. Dus kan ik niet garanderen dat u hetzelfde resultaat bekomt. Wie meer ervaring heeft met het werken met een tajine, mag zeker enige tips nalaten. Mag je het deksel wel optillen tijdens de bereiding? Hoeveel vocht voeg je normaal toe? Waarom had ik toch een aangebakken tajine? Zelf een favoriet recept?

Ondanks dat dit de eerste keer was, vond ik het wel geslaagd. Het was een onverwacht mooie combinatie tussen een 100 procent Belgisch, seizoensgebonden gerecht en een Noord-Afrikaans manier van bereiding.

 

Wordt sowieso vervolgd.

 

 

Meer over Vicaris Generaal: Brouwerij Dilewyns

Meer over Mevrouw Emile Tajine Henry: Emile Henry