Le Petit Chef van Opinel, omdat ook de kleinsten willen helpen.

Ja, inderdaad, als ML groter is, zou ik graag met haar koken. Samen spaghettisaus maken op vrijdagavond, het lijkt me dé ‘family quality time’ bij uitstek. Alles op zijn tijd natuurlijk, dus we zullen wel zien. In afwachting heb ik een souschef aan Efe, IR haar broertje. Bakken deden we al eerder. Wat betreft het hartige kookwerk, is er bij koken met kinderen één probleem: het mes. Een démi-chef, een molentje of een dunschiller, het zijn allemaal te gevaarlijke voorwerpen.

Gelukkig wist de Sint van dit probleem en was hij op de hoogte van de culinaire nieuwigheden. Hij kwam bij ons langs en bracht Efe zowaar de ‘Le Petit Chef’ set van Opinel. Dank u, Sint! Vrijdagavond bleef Efe slapen. Samen spaghettisaus maken, daar had hij wel zin in. Perfect om die Opinelmesjes eens van dichterbij te bekijken.

efe-2

efe-8

efe-9

De set bestaat uit een mes, een dunschiller en een vingerbeschermer. Die beschermer is nodig, want dat mes is écht scherp. Zoveel te beter natuurlijk, want een bot mes is eigenlijk nog gevaarlijker. Extra veilig is het gat in het heft of handvat. De vinger gaat in dit gaatje, waardoor ook die vingers niet onder het mes kunnen verdwijnen. De beschermer zorgt ervoor dat het andere hand veilig is. De dunschiller heeft ook een gaatje in het handvat, waardoor ook die superveilig is.

efe-7 efe-3 efe-6 efe-5efe-4

De uien sneed ik zelf. De harde wortelen sneed ik voor alle zekerheid ook maar overlangs in twee. Efe zelf nam met zijn mes en dunschiller de wortelen, courgette en champignons onder handen. Het gehakt nam ik ook voor mijn rekening, maar hij gooide alles in de pot en roerde alles onder elkaar. Een halfuurtje sudderen en de saus was klaar.

Gevolg? Het resultaat was dankzij de vele groenten een gezonde saus. Ook dat is natuurlijk belangrijk. Verder was ze zelfgemaakt en werd ze volledig goedgekeurd door de souschef zelf. En zeg nu zelf: de waarheid komt uit een kindermond.

efe-10

En wat betreft die Opinel? Ik ben alvast fan. Het verbaast me dat er zo weinig alternatieven op de markt zijn. Koken met kinderen is toch ‘in’, dacht ik? Opinel staat bekend voor zijn zakmessen, bestek en keukengerief voor volwassenen. Kwalitatief hoogstaand. Deze kinderset trekt deze lijn, naar mijn bescheiden mening, door. Kwalitatief hoogstaand, scherp dus, en gelukkig ook heerlijk veilig. Een aanrader!

De prijs hangt trouwens blijkbaar rond de 35 euro. Niet weinig, maar het is het waard, vind ik.

De volgende keer op het kindermenu: tomatensoep met balletjes.