Hot Cornichons de Pierre: het recept

Ah, eindelijk vond ik de tijd om eens wat foto’s te nemen van de reeds beruchte Hot Cornichons de Pierre. Voor het tweede jaar op rij kocht ik verse augurken en stopte die in een pot. Net zoals vorig jaar was het resultaat oprecht geslaagd en net zoals toen heb ik er weer veel te weinig gemaakt.

Vorig jaar heb ik de fout gemaakt om niet op te schrijven hoe ik het gedaan had. Dit jaar heb ik mijn lesje geleerd en kreeg elke pot een sticker met de samenstelling. Er werden een viertal variaties gemaakt. Aangezien ze nog niet allemaal geopend zijn, deel ik u het basisrecept met de nodige opmerkingen.

Aanschouw, het recept van de Hot Cornichons de Pierre.

cornichons-combi

Recept: augurken inmaken en opleggen

Ingrediënten

(Voor een pot van ongeveer 450ml) 1 kl mosterdzaad, 1 kl venkel, 2 takjes verse tijm, 1 tak verse dragon, een paar peperbolletjes, 3 kruidnagels, een blaadje laurier, 1 tak dille, 6 grote augurken, 2 dl witte wijnazijn, zout, 1,5 dl witte wijn,  1,5 dl water, 50g suiker + 0,5l water en 30g zout

Werkwijze

  1. Doe de augurken in een schaal. Vul een pot met de halve liter water en het zout. Breng aan de kook en giet over de verse augurken. Laat de augurken zo een nacht rusten. Dit zorgt ervoor dat het vuil van de augurken verdwijnt.
  2. Spoel de augurken de volgende dag onder koud water. Spoel ze goed. Zo krijg je later een heldere bokaal.
  3. Breng nu de azijn, suiker, water en witte wijn aan de kook. Proef gerust of je het te zuur of zoet vindt en corrigeer indien nodig.
  4. Doe de aromaten in een gesteriliseerde bokaal. Doe er de cornichons bij. Giet het kokende mengsel over de augurken en aromaten. Draai dicht en keer om.
  5. Draai de bokalen om na een uurtje en laat verder afkoelen.
  6. Zet de bokalen in een koele en donkere plaats. Hoe lang ze rusten, hangt er van af. Ik heb ze pas geopend na vier maanden. Heerlijk bij tartaar, américain of gewoon uit het vuistje.

Bij een andere versie deed ik er een chilipeper bij en nog een andere versie kreeg een sjalot en een teen look mee. Een experimentele pot bevat zelf wasabi en andere Aziatisch getinte aromaten. De mogelijkheden zijn dus enorm. Variëren kan en moet.

Experimenteer gerust!

cornichons-3