Kweeperengelei

In de reeks “wat te doen met alle kweeperen?” verwerkte ik een deel tot gelei. Nu zijn we thuis niet bepaald grote confituureters. Getuige daarvan de resterende bokalen ML-confituur (link), die bijna veertien maanden na haar geboorte nog steeds in de kast staan.

Na de vraag “wat te doen met alle kweeperen?”, kwam dus de vraag “wat te doen met al die gelei?”. De confituur vond ik bovendien iets te zoet om zo op de boterham te smeren. Bij een stukje kaas past het echter al veel beter. Het zoete van de confituur wordt gecompenseerd door het zoute van de kaas.

 

kweepeergelei

 

Recept: kweeperengelei

Voorbereiding

  1. Wrijf met een natte doek het pluizige, viltige laagje van de kweeperen. Snij ze in vier en doe in een grote kom. Zet onder in water en breng aan de kook. Laat minstens twee uur koken tot de kweeperen gaar zijn. Zet het vuur daarna uit en laat een nacht afgedekt staan.
  2. Zeef de kweeperen door een zeef met netel- of kaasdoek. Eventueel gebruikt u maar een aftandse handdoek. Pers het sap telkens goed uit de pulp.
  3. Ik begon met ongeveer 3 à 3,2kg kweeperen en eindigde met 3l sap.
  4. Een deel werd ingevroren voor later. Het andere deel verwerkte ik in allerlei bereidingen.

Ingrediënten

1,35l kweeperensap, 2 citroenen, 750g geleisuiker, 1 blaadje gelatine

Bereiding

  1. Breng 1,35l sap aan de kook met sap van twee citroenen en 750g geleisuiker aan de kook. Laat 4 à 5 minuten goed doorkoken.
  2. Doe dit al roerend.
  3. Week een blaadje gelatine in koud water.
  4. Zet het vuur uit. Schep na 10 minuten het schuim af. Pers het blaadje gelatine uit en laat het smelten in het warme sap. Giet in gesteriliseerde potten. Sluit af. Draai één keer om en bewaar.
  5. De gelei zal verder opstijven in de bokalen.

 

Andere recepten uit de reeks verwerking van de kweeperen:

 

kweepeergelei-cover