Kweepeerwodka

 

U kon het eerder al lezen. De moestuin van pipa (link) leverde me enorm veel lekkers op, waaronder kweeperen. Kweeperen lijken op een mix tussen een peer en appel, vind je enkel in oktober en hebben een heerlijk aroma. Ze zijn alleen wat delicaat en moeten dus snel verwerkt worden. Ik verwerkte de kweeperen en hun sap in verschillende gins, gelei, confituur, siroop en chutney.

 

wodka-23jpg

 

Eén van de experimenten was kweepeerwodka. Het kweeperensap werd met wodka en extra suiker gemengd en moest dan twee maanden trekken. Het resultaat is een zeer aromatisch en smaakvol drankje.

Recept: kweeperenwodka

Voorbereiding

Wrijf met een natte doek het pluizige, viltige laagje van de kweeperen. Snij ze in vier en doe in een grote kom. Zet onder in water en breng aan de kook. Laat minstens twee uur koken tot de kweeperen gaar zijn. Zet het vuur daarna uit en laat een nacht afgedekt staan.

Zeef de kweeperen door een zeef met netel- of kaasdoek. Eventueel gebruikt u maar een aftandse handdoek. Pers het sap telkens goed uit de pulp.

Ik begon met ongeveer 3 à 3,2kg kweeperen en eindigde met 3l sap. Een deel werd ingevroren voor later. Het andere deel verwerkte ik in allerlei bereidingen, waaronder onderstaande wodka.

Recept

  • Materiaal: 1 weckpot (1l)
  • Duur: 15 minuten (bereiding), 2 maand (trekken)
  • Opmerking: gebruik uiteraard niet uw duurste fles wodka.

Ingrediënten

330g kweeperensap, 500g wodka, 150g suiker, 10 peperbolletjes, 10 jeneverbessen

Bereiding

  1. Doe alles in de weckpot. Sluit af.
  2. Schud goed en laat minstens 6 weken staan. Schud regelmatig.
  3. Zeef daarna het drankje en bewaar in een mooie fles.

 

Merci Sylvain voor de inspiratie.

 

wodka-4

 

wodka-2