Hoe ik chocolademousse maak!

Chocolademousse maken, het is en blijft voor veel mensen een probleem. Iedereen heeft bovendien zijn of haar eigen manier. Een paar maanden geleden ontdekte ik een recept, dat altijd lukt. Bovendien is het chocolademousse zonder gelatine. Goed voor wie vegetarisch wil koken. Nog een voordeel is dat het – volgens mij – geschikt is voor zwangere vrouwen. Er wordt geen rauw eiwit gebruikt en de eidooiers worden met een kokende siroop overgoten. Ik wil natuurlijk geen problemen, dus vraag dit zeker nog eens na bij de echte experts. Opmerkingen zijn zeker welkom.

Wil je de mousse extra pit geven? Laat dan wat chilipeper, steranijs, kaneel of kardemom in de room trekken.

IMG_0722

  Ingrediënten: (Voldoende voor ongeveer 4 glaasjes) 72 g chocolade (75%), 110 g room, 33 g room, 42 g siroop (50% suiker, 50% water), 22 g eidooiers (ongeveer 1 à 2 eieren) !!! Gebruik je 67% chocolade, neem dan 107 g room, 30 g room, 40 g siroop en 22 g eidooiers. Bereidingswijze:

  1. Maak de siroop. Laat de helft suiker met de helft water opwarmen. Neem bijvoorbeeld van elk 100 g. Breng aan de kook en weeg 42 g af.
  2. Smelt de chocolade au bain marie. Zorg dat het water zeker niet gaat koken. Beter rustig en traag, dan snel en hevig. De chocolade mag in principe niet boven de 45 graden Celsius komen. Net iets meer dan uw lichaamstemperatuur dus.
  3. Klop het eerste deel van de room lobbig. Breng het tweede deel aan de kook.
  4. Kookt de siroop niet meer, breng ze dan zeker nog eens aan de kook.
  5. Maak een pâte à bombe. Klop de eidooiers en voeg de kokende siroop toe. Blijf kloppen tot je een bijna witte, schuimige én koude massa krijgt!
  6. Meng de gekookte room onder de chocolade. Meng dit onder de koude pâte à bombe. Voeg daarna de opgeklopte room toe met een spatel. Zet opzij.
  7. Deze mousse werkte ik af met pistachenootjes, peer en munt.

Het recept is gebaseerd op het boek van Joost Arijs, de Essentie Ik gebruikte origine chocolade uit Cuba van François Pralus, met dank aan Bitterzoet Chocoladeproeverij.