De zoektocht naar zoet in Leuven: Antoine, Bittersweet & Willems

Dat ik fan ben van desserts hoef ik u niet te vertellen. Dat er op Hot Cuisine de Pierre af en toe een ambachtsman in de kijker gezet wordt, ook dat weet u als trouwe lezer best wel. Joost Arijs, Diegenant, Dierendonck, het zijn stuk voor stuk gepassioneerde heren, die hun ambacht met zorg uitoefenen. Onlangs trok ik een voormiddag naar Leuven om drie mensen en hun zaken in de kijker te zetten. Drie zoete zaken… combi-1

Voor de eerste zaak moest ik even zoeken: Bittersweet. De chocolatier en eigenaar is de jonge Bram Jaenen. Sinds een paar jaar huist hij met zijn chocoladeparadijsje in een klein pand in de Eikstraat in Leuven. Hoewel het op slechts 50 meter van het stadhuis ligt, moet je het weten zijn. Klein, strak en toch gezellig, dat was mijn eerste indruk. Hoewel het best vroeg was voor een zaterdag, kreeg ik dadelijk zin in chocolade. Achter de toonbank had je zicht op het kleine atelier. Ik schat 8 vierkante meter groot. De kilo’s boter stonden reeds in blokjes gesneden klaar. De chocolade stroomde vlotjes uit de tempereermachine. Ja, hier werden pralines vers gemaakt.

De toonbank was net gevuld geweest. Een tiental leuk uitziende pralines smeekten om opgegeten te worden. De vulling varieerde van klassiek (hazelnoot, karamel) tot experimenteler (Hendriks Gin met kardemom). Stuk voor stuk smakelijke combinaties. Een jonge gast met lekkere pralines in een prachtig pand in hartje Leuven. Ja, respect voor Bram. Kiezen is verliezen, dus lieten IR en mezelf Bram zelf een selectie maken. Perfect voor bij de koffie, later op de (zater)dag.

combi-2

De tweede zaak bracht me naar de Tiensestraat: Antoine by Patrick Aubrion. Chocolademeester Patrick Aubrion is een begrip in de chocoladewereld. Jarenlang reisde hij in naam van Callebaut de wereld rond. In de Callebaut Chocolate Acadamy geeft hij workshops en demonstraties. Zijn broer kwam ooit naar de tweede dessert battle, waarna ik Patrick begon te volgen. Hijzelf kwam naar battle 6. Een maand of twee geleden opende hij Antoine. In een industrieel ogend interieur serveert Patrick een beperkte selectie van “toppatéekes” en lekkere “bollekes”.

Ik hou wel van zijn achterliggend idee. Eenvoud tot in de perfectie… Voor de gebakjes ging hij aan de slag met drie basisdegen: zand-, blader- en soezendeeg. Elk deeg wordt tot in de perfectie bereid en afgebakken. Per deeg creëerde hij drie of vier verschillende gebakjes. Pure eenvoud met pure smaken. De “bollekes” zijn holkogels die gevuld worden met verschillende vullingen. In totaal zijn er een tiental soorten. Opnieuw simpel, maar wel lekker. De chocoladeknikkers zien er dus niet alleen heel leuk uit, ze zijn ook heerlijk. Patrick weet duidelijk waar hij mee bezig is. Niet alleen het beperkte aanbod aan gebakjes of het industriële interieur spreekt me aan. Zijn verpakkingen, “burger style”, en het idee om enkel met basisdegen en kogels te werken vind ik geniaal. Het moge duidelijk zijn, Antoine, het is een meerwaarde voor Leuven.

combi5

Na de jonge Bram Jaenen met zijn chocolade, de meer ervaren Patrick Aubrion met gebakjes, wilde ik graag nog de referentie Patisserie Willems vermelden. Al meer dan 30 jaar, Bram was nog niet geboren en Patrick speelde nog met lego, serveren ze er heerlijke patisserie. Ik ken het via hun zoon Jurgen Willems. Hij werkte in verschillende sterrenzaken en was lid van het Nederlandse patisserieteam. Volgens Jurgen moet je er zeker de Noisino en Satongo taart eten. Het leek me een mooie reeks: jong, rock’n roll en een gevestigde waarde. Helaas, ze waren op dat moment gesloten. Verlof, weet je wel. Ik moet dus nog eens terug naar Leuven. To be continued…

Die zaterdag keerde ik echter met een koffertje vol lekkers terug naar huis: een mooie mix van pralines van Bram Jaenen, kogels en gebakjes van Patrick Aubrion. De zon was van de partij, de koffie werd gezet. Tijd voor een serieuze portie zoetigheid op zaterdagnamiddag.

Samengevat, bent u in Leuven en zoekt u zoetigheid? Passeer dan zeker eens langs Willems, Bittersweet en Antoine. Ik kan ze alleen maar (oprecht) aanbevelen.

Bittersweet – Bram Jaenen
Eikstraat 2
3000 Leuven
WebsiteFacebookTwitter Instagram
 
Antoine by Patrick Aubrion
Tiensestraat 33
3000 Leuven
Website FacebookInstagram
 
Patisserie Willems
Geldenaaksevest 122
3000 Leuven