Ierse bieren doen plezieren: Irish beer tasting@Diest

Ik zat ooit – en dat doe ik wel vaker – eens op de trein. Niets bijzonder, ware het niet dat ik nog half versuft was door eens – en dat doe ik niet zo vaak meer – een nachtje stappen met de collegae. Bovendien was ik op een fancy wijze aan het bellen. Fancy? Je weet wel, zo met de koptelefoonoortjes in de oren en sprekend tegen de minimalistische micro, bengelend aan de “oortjessnoer”. Of hoe heet zo’n ding. Wel, toen werd ik plots in het Engels aangesproken. De man kwam, sprak, zag (dat ik aan het bellen was), excuseerde zich en liep weer weg. “Vreemd”, dacht ik, “hier zitten nog vier andere mensen en die vraagt hij niets.” Door mijn versuftheid viel ik al snel in een diepe slaap en dacht er verder niet meer over na.

Tot ik plots, enkele dagen daarna, een mailtje ontving. Bréandan Kearney was de afzender. “SPAM” was het eerste waar ik aan dacht. Bleek dat het ging om de man, die me in de trein had aangesproken. Hij was Iers,  – dat verklaart de naam – samen met een Belgische die ik kende en had van mijn blog gehoord. Hij was de Ierse helft van Belgian Smaak, een blog over bier en chocolade. Op de trein had hij mij herkend. Herkend? Jawel, herkend. Ergens een klein beetje ben ik dus een BV. Klasse Z waarschijnlijk, maar goed. Genoeg rond de spreekwoordelijke pot gedraaid.

Tijd voor de bierpot. Ik sprak af met Breandan, keuvelde wat over blogs, Ierland en bier. En al snel deed ik hem het voorstel voor een “Irish beer tasting”. Het zou het eerste evenement van Hot Cuisine de Pierre in Diest. HCDP stelt zijn huis ter beschikking van Belgian Smaak. Ja, ik zag er wel iets in.

visitekaartje

  Vorig weekend was het zover. De zon scheen, dus beslisten we om van de “Cuisine de Pierre” naar het “Terras de Pierre” te verhuizen. Het was moeilijk geweest om gasten te verzamelen, maar uiteindelijk zat mijn 16 vierkante meter terras toch mooi vol. groepsfoto groep

Breandan had gezorgd voor  6 bieren, een presentatie, een kaart van Ierland en wat pairings. Elisa, zijn wederhelft en andere 50 procent van Belgian Smaak, assisteerde hem waar nodig. Hij leek me wat verlegen, wat nerveus, misschien wel wat geïntimideerd door de groep. Na het eerste biertje geraakte hij stilaan onder de stoom. En de “mantel der zenuwachtigheid” – mocht hij die toen al dragen, gleed van hem af, naarmate de gasten van het bier genoten en zijn presentatie vorderde.

breandan3

  We begonnen met een cider.  Dit ging over in Gose en werd op de voet gevolgd door Amber Ella. Vervolgens kwam een double IPA, toverde Breandan een porter uit zijn doos. Afsluiten deden we met een Stout.

  1. Cider: Dan Kelly’s Cider
  2. Gøse, een collab van het Deense Fanø Bryghus en het Ierse Brown Paper Bag Project.
  3. Amber Ella van Eight Degrees Brewing
  4. Of Foam and Fury van Galway Bay
  5. Yannaroddy van Kinnegar Brewing
  6. Jameson Stout van Franciscan Well

bieren

De winner van de avond was de double IPA. Op het vlak van IPA lopen we achter op Amerika en Australië. Daarom denk ik dan ook dat 2015 het jaar van de IPA wordt.  Die cider was een leuke starter. De nr 2 onderscheidde zich door het interessant verhaal en de zilte toets. Bij nr 3 hield ik van de neus en de eerste seconden. De bittere afdronk was niets voor mij. De porter verdiende zijn plaats omwille van het niet kennen van deze bierstijl. Dit werd volledig uit de doeken gedaan door Breandan, die duidelijk iets afweet van bier. Het bier zelf vond ik wat flets. De laatste, die Jameson stout, kwam in een prachtige verpakking. De whiskyvaten vond ik te weinig aanwezig. Wie een genuanceerder beeld wil hebben van de bieren, kan zich richten tot Belgian Beer Geek. Hij is een echte bierkenner en besprak elke bier tot in het detail.

pj

Ik geef toe, niet alle zes de bieren hebben mij omver geblazen. Op het vlak van etiketten kunnen wij Belgen wel nog iets leren van het buitenland. De zes soorten hadden stuk voor stuk mooie, aparte, strakke etiketten. Ook de verhalen achter de bieren waren telkens boeiend en apart. Tenslotte waren ze een interessante mengeling van stijlen, gaande van cider over porter tot stout en IPA.

En het was alweer een gezellige vooravond voor mij, Belgian Smaak en de gasten. Ze kenden elkaar niet, maar op het einde van de avond waren alweer linken gelegd. En daar gaat het bij Hot Cuisine de Pierre om, dat weet je… small gatherings, great stories.

cover-3

Ik had Breandan de opdracht gegeven aan te tonen dat er ook in het Ierse bierlandschap variatie was. Ik had hem gevraagd leuke verhalen mee te brengen. Overtuig ons en toon ons dat  er meer is dan onze Belgische weelde. Die opdracht heeft Breandan met glans doorstaan. Hij zou perfect als ambassadeur voor de Ierse bieren door ons land kunt huppelen.

Misschien niet huppelen, maar goed…je snapt wel.

En de mier zonder nier zei tegen de pier uit Lier en de gier van de Arabier onder de struik der vlier: amai, die Ier met zijn bier, ja dat was plezier.

(Nu al de beste taalkundige zin van 2014, nee?)

  Zie ook: Belgian Beer Geek Belgian Smaak