[dropcap size=dropcap]I[/dropcap]n 1878 verklaart Griekenland de oorlog aan Turkije. Paus Leo XIII wordt de nieuwe paus. Het prezwalskipaard wordt ontdekt en op de wereldtentoonstelling in Parijs stellen ze de eerste elektrische straatverlichting voor. Revolutionair! Dat is echter niet de enige gebeurtenis. Victor Diegenant start samen met zijn echtgenote een eigen zaak in Gent: Huis Diegenant.

Onopvallend in het straatbeeld, een – en dat is nog licht uitgedrukt – erg oud interieur, geen toonbank, een houten kast met conserven en wat opgezet wild en gevogelte, meer is het niet. Het lijkt alsof er niets veranderd is. Toch bestaat Huis Diegenant echt al meer dan 130 jaar. Inderdaad, u leest het goed: 130 jaar. Na Victor was het de beurt aan Jules in 1920, Virginia in 1969 en schoonzoon Kristof in 2009, vier generaties poeliers, dat is Huis Diegenant!

FotoWieKristofEnOudersSite

Copyright: Diegenant

Diegenant groeide stilaan uit tot een gevestigde waarde in Gent. Ze selecteren zelf hun kippen, slachten en pluimen ze zelf. Naast gevogelte hebben ze in het seizoen ook een ruim aanbod aan wild. Echt wild, geschoten door echte jagers. Geen gekweekt en gevoederd wild dat daarna losgelaten wordt. Ja, Diegenant is een zaak naar mijn hart. Hun passie en zorg voor kwaliteit doet me denken aan mensen zoals Hendrik Dierendonck en Joost Arijs. Deze twee mensen zijn uiteraard veel jonger, maar ook zij streven naar de beste kwaliteit. Met nog steeds hetzelfde interieur als in de jaren vijftig is deze zaak natuurlijk niet zo hip als die twee eerder vermelde heren. Bij Diegenant is het echter enkel het product dat telt. Enkel en alleen het product.

Diegenant poelier in Gent

Ik plande al langer nog eens een bezoek aan Huis Diegenant. Het paste in mijn voornemen om minder vlees van onbekende kwaliteit, maar af en toe vlees van duidelijke afkomst en kwaliteit te eten. Ik zocht immers een kip van superieure kwaliteit. Inderdaad, ik geef het toe, het was niet goedkoop. Voor twee kippen betaalde ik 22 euro. Dat is net iets meer dan de “woensdag braadkip aan minder dan 6 euro” van een niet nader te noemen supermarkt. Het was het echter waard. Sappig, mals en uiterst smaakvol, meer moet dat niet zijn.

Huis Diegenant, dat is klasse, pure smaakvolle klasse. Een aanrader!

Klik en ontdek wat ik met de kippetjes deed.

Kip Gent Diegenant