Woensdag 8 oktober: De Ultieme Dessert Battle op Folie Culinaire

Wat is dat daar nu allemaal met die Final Pastry Battle op de Facebook?”

Ik moet bekennen: deze keer ben ik niet begonnen. Een kleine anderhalve maand geleden schreef ik nog dat er niets concreet gepland was. Ik moest wat herbronnen. (Zie artikel: wat na de battles) In se is dat nog altijd zo. Toen kreeg ik echter, via via (thx SC) te horen dat er interesse was in het concept van de dessert battles. En wel uit een zeer originele hoek.

Pâtisserie & Desserts is een culinair tijdschrift, het zusje van Saisonnier.  Beiden zijn van een hoog gastronomisch niveau. Nu organiseren ze elk jaar een internationale gastronomische beurs net over de grens in Maastricht. Folie Culinaire, zo heet het driedaagse evenement dit jaar. Tijdens deze drie dagen hadden ze er graag een battle gehouden. Aangezien het thema “folie culinaire” was, was the sky the limit. Na een ochtendlijke brainstormsessie bij Stuckens in Diest, kwamen Wouter en ik tot het volgende concept.

PASTRY_BATTLE_Flyer

Een ultieme dessert battle met 8 kandidaten uit drie verschillende landen. Hot Cuisine de Pierre vs 7 anderen. De acht kandidaten worden onderverdeeld in vier battles: 1 tegen 1. Die combinaties worden door loting beslist. De eerste ronde is gekheid, no limits, doe eens zot, losgehen, … Een professionele jury beslist. Die winnaars gaan in de halve finale aan de slag met rauwe producten. “Unplugged”, dat is het thema. Neem het maar letterlijk: er wordt geen elektriciteit gebruikt. Toegelaten is 1 elektrisch toestel naar keuze, een frigo en een diepvries. Voor de rest moet alles rauw en onbewerkt zijn. Heerlijke ronde, vind ik zelf.

Uiteindelijk wordt het tijd voor de finale. De twee finalisten gaan aan de slag met een “black box”. Ze weten niet wat komen zal en hebben 1 uur om iets in elkaar te steken. En de winnaar? Die wint een echte “Pastry Belt”. De locatie is trouwens een boksring…

Uitleg en reglement Pastry Battle

kampioensgordel BCB-1

En wie zijn nu de kandidaten? Tromgeroffel….

– Tiana Moretti (Volta, Gent) – “Mama Moretti”

– Tom Van Lysebttens (Cochon De Luxe, Gent) – “Tasty Tom”

– Sander Van De Walle (Sel Gris*, Knokke) – “The Cereal Killer”

– Alex Verhoeven (Fleur de Sel, Antwerpen) – “Lekky Freestyle”

– Claudio Renzi (The Hotel, Brussel) – “Il Cannone Italiano”

– Laure Platiau (La Laiterie, Lille FR) – “Million Dollar Baby”

– Bart De Gans ( Pâtisserie Jarreau, Den Haag NL) – “Chocoboy”

en

– Pieter Declercq (Hot Cuisine de Pierre) – “Pierre Brûlée”

Het zijn allemaal jonge beloftevolle chefs, echt een portie keukengeweld, En 1 amateur…ik!

Pastry Battle deelnemers

Nog twee weken rest mij…en ik moet bekennen: er is wat stress. Angst zeker niet, want geef toe, wat heb ik te verliezen? Op zich kan ik enkel maar van mezelf verliezen. Tijdens de laatste dessert battle kon ik eindelijk op het bord brengen wat in mijn hoofd zat. Het resultaat was een 2-2. Ik hoop dat ik die positieve lijn kan verder zetten. Dan zal ik oprecht tevreden zijn, of ik nu op mijn doos krijg of niet.

Mocht je zin hebben om een dagje mee te komen naar Maastricht, laat maar weten of schrijf je in via Folie Culinaire.

Ontdek alle info over de culinaire beurs Folie Culinaire.