Verslag: de Final Pastry Battle @Folie Culinaire

Onmogelijk dat u het de voorbije dagen en week niet zag passeren: de Final Pastry Battle. Wat dit juist is en hoe het ontstond, leest u hier. In het kort gezegd stapte ik woensdag 8 oktober in de boksring. Figuurlijk en letterlijk, want ja, er was een boksring.

Kijk, ik heb al verschillende dessert battles uitgevochten. Dat weet u. Ondanks eerdere verklaringen kwam er toch een vervolg. En wat voor één. Acht patissiers, mezelf inbegrepen – hoewel ik me niet beschouw als een echte patissiers – streden in drie rondes tegen elkaar. Op een culinaire beurs in Maastricht: Folie Culinaire.

Wie waren de deelnemers?

 • Tiana Moretti (Volta, Gent) – “Mama Moretti”
 • Tom Van Lysebettens (Cochon De Luxe, Gent) – “Tasty Tom”
 • Sander Van De Walle (Sel Gris*, Knokke) – “The Cereal Killer”
 • Alex Verhoeven (Fleur de Sel, Antwerpen) – “Lekky Freestyle”
 • Claudio Renzi (The Hotel, Brussel) – “Il Cannone Italiano”
 • Laure Platiau (La Laiterie*, Lille FR) – “Million Dollar Baby”
 • Bart De Gans ( Pâtisserie Jarreau, Den Haag NL) – “Chocoboy”
 • Pieter Declercq (Hot Cuisine de Pierre) – “Pierre Brûlée”

Dominique Persoone nam de loting op zich. Dankzij zijn onschuldige hand moest ik het opnemen tegen Laura Platiau. Ik had me voorgenomen haar niet door de zoekrobotten te halen. Zondag haalde mijn nieuwsgierigheid toch de bovenhand. Damn, dat zag er goed uit. Die Laure was echt goed. Maar goed, het vel, de beer en niet verkopen, je kent het wel.

Het voorbije weekend heb ik geoefend, geklopt, gesmolten en geproefd. Een gewaarschuwd (en voorbereid) man is er twee waard.

Maastricht-6

Woensdag wou en zou ik mijn ding doen. Wat had het voor zin, dat ik Laure haar verfijndheid of ultieme kennis probeerde te evenaren? Dinsdag om 17u zat ik nog achter een bureau in Vilvoorde. De andere zeven stonden in hun (professionele) keuken.

“Simpel houden, origineel zijn en gewoon gaan, dat zal het moeten doen.”

Ik had een plannetje klaar. Alles was klaar en ik was best wel tevreden over het idee en de voorbereiding. Of ik de jury zou kunnen overtuigen, dat was een zorg voor later. De jury bestond trouwens uit:

 • Sander Goossens, bekend van dessert battle 4 en Leo Desserts.
 • Dimitri Salmon, Belgische patissier, eigenaar van La Dacquoise en deelnemer aan de World Chocolate Masters 2013.
 • Jeroen Goossens, Nederlandse toppatissier, maakte de taart voor het huwelijk van Koning Maxima en verzorgt de staatsbanketten

Deftige namen, nietwaar? Op weg naar Maastricht, net toen ik de Nederlandse grens overstak,  kreeg ik het bericht dat ik genomineerd was voor de Weekend Blog Awards (stemmen mag, categorie food: Hot Cuisine de Pierre). Onverwacht en totaal verrast moest ik parkeren, uitpakken en het strijdtoneel betreden. Heftig. Echt heftig.

Maastricht-5 Maastricht Maastricht-3

De eerste tweede battles werden op hetzelfde moment uitgevochten. Een gigantische open keuken met toestellen dat ik nog nooit gezien had, een jury dat rondloopt en tientallen mensen die op je vingers zitten kijken, je zou voor minder beginnen beven. 🙂

Maastricht-4

Het thema van ronde 1 was folie culinaire en gek of zot doen. En of ik gek zou doen. In silicone had ik een vorm van een baby gemaakt. Die vorm werd opgevuld met chocolademousse (Cuba 75%, François Pralus, met dank aan Chocoladeproeverij Bitter Zoet) Daar kwam een crème anglaise van – mijn bekende – geturfde whisky, moutijs, crunch (fleur de sel, peper, zeste van limoen, cacao nibs en macadamianootjes), amandelfinancier en texturen van rode vruchten. Het is een combinatie, dat ik eerder al maakte, maar ik wou op save spelen. De baby werd in een draagmand gestopt en geserveerd met dit als achtergrondgeluid.

 

Een wenende baby inderdaad.

Het publiek lachte, de jury was verrast.

Maastricht-7Maastricht-9Maastricht-10Maastricht-11 IMG_5194Maastricht-12Maastricht-8

De jury proefde en besliste. Punten kreeg je voor deze onderdelen:

●Smaak 30 punten
●Presentatie 20 punten
●Originaliteit 10 punten
●Gebruikte technieken 10 punten
●Temperatuur 10 punten
●Werken binnen de tijd 10 punten
●Hygiëne en opruimen werkplek 10 punten

Totaal: 100 punten per jurylid.

Met twee stemmen tegen één en op een totaal van 300 punten maar 2 puntjes verschil haalde ik de overwinning binnen. Nipt…geluk…chance, ok, maar ik stond wel mooi in de tweede ronde. Het doel was bereikt. Ondertussen vochten de anderen hun battle uit. Interessant, leuk en cool om hen bezig te zien.

alextianatombart

De vier halvefinalisten waren mezelf, Sander Van De Walle, Bart De Gans en Tiana Moretti. Ik vocht tegen Sander. Op een uur tijd moesten we 1 dessert presenteren. Alle producten moesten rauw zijn en er mocht maar 1 toestel gebruikt worden. Ik koos voor een inductievuurtje. Simpel, maar fris, dat was het doel. Tegen de tijd een dessert maken, onderschat het niet.

“Pierre Brûlée haalt het eerste doekje boven en veegt zijn voorhoofd droog. Er is duidelijk wat spanning merkbaar.” – presentatrice X.

 IMG_5201 Ik ging voor een combinatie van selder, komkommer en peer. Daar kwam Turkse yoghurt, pistache, gepofte quinoa en popcorn bij. Het geheel oogde wat slordig, was iets te rauw en miste iets van ‘patisserie’. De kritiek van jury was terecht. Sander veroverde met glans een finaleplaats.

IMG_5211Maastricht-2Maastricht-20

De tweede finaliste werd – verrassend – de erg jonge Tiana Moretti. Was ik even blij dat ik haar had kunnen overhalen om deel te nemen aan de battle. Ook Sander is niet van de oudste, dus ja, het werd een leuke finale. De opdracht was aartsmoeilijk. Ze kregen een ‘black box’ en wisten niet wat in de doos zat. Eenmaal geopend hadden ze een kwartier om te beslissen wat ze zouden maken en een uur om een dessert te maken. Ik was opgelucht dat ik niet in de finale zat. Voor één keer vond ik het helemaal niet erg om vanaf de zijkant toe te kijken. Bewonderenswaardig is het om te zien dat ze na 1 uur en 15 minuten alle twee een prachtdessert op het bord toverden. De jury proefde, pleegde en overleg en stemde Tiana tot de winnares.

finale

Echt cool vond ik het. Tiana was echt zenuwachtig in afwachting van ronde 1. Na ronde 2, toen ze 1 minuut tekort kwam om de perfecte moelleux te serveren, had ze tranen in de ogen. En dan toch de overwinning binnen halen… Tonnen respect! Ik wens haar een mooie toekomst toe. Vergeet natuurlijk Sander Van De Walle ook niet. Hij stond ook maar mooi in de finale.

 1. Net zoals bij de andere battles beleefden jonge patissiers plezier en verrasten het publiek met leuke dessertjes. 
 2. Net zoals bij de andere battles leerde ik bij en verhoogde mijn niveau weer een beetje.
 3. Net zoals bij de andere battles zette dit event van Hot Cuisine de Pierre jonge patissiers in de kijker.

Samen plezier beleven, fun maken, dessert serveren en het publiek amuseren, daar gaat het allemaal om. Small gatherings, great stories, dat is Hot Cuisine de Pierre. En ja, het was echt een leuke dag. Bedankt aan Wouter W., Folie Culinaire en Patisserie & Dessert voor de puike organisatie en de kans en dank u aan alle chefs om mee te doen.

Wordt vervolgd…

Maastricht-28