[dropcap size=dropcap]E[/dropcap]indelijk vond ik een gaatje om het te schrijven: het verslag van dessert battle 4. Iets meer dan een week geleden streed ik namelijk tegen Sander Goossens. Met zijn jarenlange – internationale – ervaring was hij één van mijn zwaarste tegenstanders.  De boodschap was dan ook om mijn niveau ivm de vorige battles opnieuw te verhogen en me met hand en tand te verzetten.

Het was een stralende dag en L’Epicerie Du Cirque liep tegen 14u aardig vol. 25 Mensen zouden proeven van zowel Sander zijn als mijn creaties. Bovendien konden ze genieten van smakelijke wijnen door sommeliers Isabel en Jonas.

blogger-image--751621875

Foto door Coolinary!

dessert-hapje

Het thema van de namiddag was reis rond de wereld. In onze eerste ronde lieten we onze gasten kennis maken met Oceanië, Noord-Amerika en Afrika. Ik beet de spits af en ging voor een hamburger met ganache van witte chocolade en zoete aardappel, ketchup van veenbessen (N-Amerika); een Afrikaanse koffie met mousse van chocolade en Keniaanse koffie, melkschuim met sinaasappel en wat koffie-ijs; lamington met pistache, limoen en chocolade (Australië). De hapjes waren lekker, maar bij nader inzien allemaal veel te zoet.

Sander begon flitsend met zijn drie frisse hapjes. De lat werd dadelijk gelegd. Ja, die Sander, hij weet hoe hij desserts moet maken. Een crème van whisky met popcorn, gekonfijte gekonfijte citroen, wortel en saffraan (Afrika) en julienne van Granny Smith, limoen en infusie van gember en limoengras (Australie) waren keer op keer minismaakbommetjes. Fris: lekker en vooral niet te zoet. Super!

dessert-1

De eerste ronde was een kolfje naar de hand van Sander. Mijn glaasje gevuld met smaken van mango, munt, gember en kokos zat goed qua smaak, maar helemaal verkeerd qua textuur. Mijn krokant wafeltje met Kampot Peper was gelukkig wel geslaagd. Tegen het gerecht van Sander kon dit echter helemaal niet op. Hij imponeerde met mango, crème van yoghurt en de Indische specerijen, currycrumble en ijs van kokos’. Gewoonweg subliem.

Mijn tweede dessert was een bol gevuld met cremeux van tonkaboon en mousse van chocolade. Ik gaf er in bruine rum gemarineerde ananas en sorbet van chili bij.  De pikante toets werkte bewust verrassend en was in balans met het zoete van de chocolade. Sander counterde met  ‘ananas met Jamaicaanse specerijen, een sablee van cacaoboon, ijs van molasse en schuim van gember’. Opnieuw een zeer lekker gerecht, maar minder indrukwekkend dan zijn Indisch dessert. De score werd spannend. 11 – 12 voor Sander. Jammer dat ik deze ronde net verloor, maar toch ben ik trots dat ik een klassebak als Sander het toch even moeilijk kan maken.

dessert-4

dessert-5

We sloten af met een “Europese” praline. Sander ging voor een praline met chicorei. Ik marineerde tabak in whisky en gebruikte die whisky om een praline te parfumeren. Iets te veel whisky voor velen, een smaakbom voor anderen.

De vierde battle werd alweer een geslaagde namiddag. Mijn niveau is alweer gestegen, mensen amuseerden zich en ik leerde weer wat bij. Bedankt en proficiat aan Sander! Merci aan alle mensen die geholpen hebben! Op naar de volgende op 18 mei in Wervik. Dan strijd ik tegen de jongste tegenstander: Tom Pauwelyn van Table D’Amis.

Voor de eerste keer kwam de pers langs. Zie hier het verslag van ATV:

Andere verslagen lees je bij

Yves Van De Ven, Coolinary: link

Jurgen Willems, The Road to Hell and Sweetness: link