Beerlovers Bar: bierwalhalla van ‘t Stad

Dat ik wel iets met bier heb, behoeft geen betoog. Ik durf mezelf misschien wel omschrijven als een beer geek. Zo’n snobje die eerst eens ruikt, dan walst om vervolgens een slokje te proeven en uiteraard niet uit te spuwen, maar het glas tot op de bodem te ledigen.

Samen met (bier)makker PJ schuimen we het land af op zoek naar leuke café’s. Het laatste jaar vond je ons meestal in Brussel en sporadisch in Gent. Vorige week trokken we naar Antwerpen.

Gewoon.

Omdat het kan, eigenlijk niet zo ver is en Antwerpen sinds een paar maanden een nieuwe trekpleister had: Beerlovers Bar.

Weet je wat het is met biercafé’s? Enerzijds heb je de oer-Vlaamse kroegen. Ze dwepen met titels van de meeste bieren van de stad, x aantal streekbieren op de kaart, etc. Inderdaad, dat aantal klinkt indrukwekkend, maar voor de beer geeks is het weinig spannend. Een paar abdijbieren in al hun versies, het gros van de trappisten en wat fruitbieren, meer houdt het vaak niet in.

Beer lovers bar (1 of 11)

Is er iets mis met een Vlaamse kroeg met gewone pintjes, uiteraard niet. Ik als bierliefhebber word soms gewoon graag verrast. Vergelijk het met gaan uiteten. Een gewone spaghetti of bakje frieten kan – lekker bereid –  zo hard smaken. Alleen ga ik af en toe ook graag iets exotischer of verfijnder eten. Idem met biercafé’s.

Hier en daar ontstaan, vooral in de grootsteden, van die plekken waar je als bierfanaat uitgedaagd en verrast wordt. In Gent is er zo De Kantien. U kon hier al lezen, waarom ik er fan van ben. Feit is dat Dimitri een aanbod heeft samengesteld van een aantal buitenlanders, maar vooral een basiskaart dat serieus lokaal verankerd is. Met West-Vlaamse en Oost-Vlaamse brouwerijen op kop. In plaats van abdijbieren vind je er biertjes van jonge brouwerijtjes, die durven experimenteren. Craft beer en zo. Denk aan ’t Verzet, Totem, De Ranke, Ten Dormael, 13, etc.

In Brussel vinden we zoals de trouwe lezers wel weten ons ding bij – uiteraard – Moeder Lambic. Een basiskaart van klassiekers, aangevuld met een bende buitenlandse en Brusselse speciallekes. In Sint-Gillis heb je Dynamo met een focus op Britse bieren en verder is er Brewdog, Brussels Beer Project, etc. Leuven heeft met M-café ook een leuk adresje.

beerlovers bar

In Antwerpen kenden we eigenlijk niet zoveel. De Kulminator is een begrip natuurlijk, maar zelf zijn we er nog niet geweest.

Beerlovers Bar is dus iets nieuws. Man achter de toog en het concept is Ben, een bierfanaat in hart en nieren. Na jaren van bureauwerk vond hij de tijd rijp om computerscherm door tapkraan te vervangen. Het resultaat mag er wezen. Al is het nog niet helemaal af, aldus Ben, het café is gezellig, doch niet te hip. Gewoon een gezellig plekske. De ligging is trouwens verre van slecht: 500m wandelen van het Centraal Station. Ideaal dus voor wie achteraf verantwoord naar huis wil.

Nu, laat ons het even hebben over de bierkaart.

 

“Hallowkes, wat een kaart.”

 

Het begint al bij de basiskaart. Het aantal trappisten (ook de buitenlandse), geuzes en lambic zijn niet onaardig te noemen. Verder vind je een paar binnenlandse (denk De La Senne, Dochter van De Korenaar, De Ranke), maar vooral een resem buitenlandse namen waar mijn lever wild van wordt. Dit wordt aangevuld met twaalf speciale bieren op tap. Als kers op de taart hebben ze wat kaasjes, droge worstjes van een lokale slager en van Brandt & Levie, de Hollandse worstentovenaars. Hierdoor krijg je een uniek totaalpakket, waar menig bierliefhebber gek op zal zijn.

Geen idee wat te kiezen? Geen probleem. Laat je op sleeptouw nemen door het enthousiasme van Ben of zijn helpende handen. Af en toe zijn er trouwens tap take-overs door binnen- en buitenlandse brouwerijtjes, thema-avonden en ander lekkers.

Dit alles maakt Beerlovers Bar Antwerpen tot een waar walhalla. Zowel PJ als ikzelf zijn lichtjes onder de indruk. We hebben er een nieuwe favoriete plek bij.

Tot snel!

 

beerlovers bar

 

beerlovers bar

 

Uitsmijter voor de kenners: de lijst van door ons geproefde bieren. Zie ook mijn Untappd-profiel

  • Meri – Pöhjala – Sour/Gose
  • Trolltunga – Buxton Brewery – Farmhouse Ipa Sour ***
  • Clairvoyance – Magic Rock Brewing – Ipa international ****
  • Ortiga – Birrificio di Lambrate – Golden Ale
  • Hoxton Stout – Redchurch Brewery – Stout
  • Barrel Aged Bible Belt – Prairie Artisan Ales – American Imperial Stout *****
  • Saison du Parc – Brasserie Dieu du Ciel – Saison/Farmhouse Ale
  • Salty Kiss – Magic Rock Breweing – Sour/Gose
  • Caramel Fudge Stout – Brouwerij Kees – Stout Imperial/Double

 

Ik heb mijn top 3 aangeduid met de sterretjes, al moet ik bekennen dat ik niets slecht gedronken heb. Nu, over één bier wil ik nog heel even uitweiden. En dan kunnen jullie vertrekken richting Antwerpen. Die Barrel Aged Bible Belt. Ik had iets te vieren en dat vroeg om iets uniek. Noem het iets zot. Ben toverde uit zijn hoed een exclusief biertje. Prijzig, dat wel, maar how mannekes, Maria, Jozef, Jezus, hoe lekker was dat? Bij de brouwerij zelf krijg je maar ééntje per particulier. Uniek is het zeker. Ik ben geen stoutdrinker, maar dit is wel van een ander niveau. Fluweelzacht, toetsen van gebrande mout en chocolade, verraderlijk. Zonder twijfel het lekkerste wat ik dit jaar al gedronken heb.

 

beerlovers bar

 

Meer over Beerlovers Bar