L'Amitié Antwerpen

L’Amitié: hoogstaand eten in een no-nonsens kader

In een recordtijd groeide het Antwerpse Zuid het laatste decennium uit tot culinair epicentrum van Antwerpen. Ondanks dat ’t Eilandje die rol aan het overnemen is, blijft de buurt rond de Gedempte Zuiderdokken nog steeds een walhalla voor lekkerbekken. Met hippe koffie- en cocktailbars, sterrenzaken en gezellige bistronomie-adresjes is er voor elk wat wils.

BA2A0127 BA2A0006

Tot die laatste categorie behoort L’Amitié, gehuisvest op de Vlaamse Kaai 43. Al acht jaar roert chef Thomas Baeyens er in de potten. Ondanks de gezegende leeftijd – toch in restauranttermen – oogt het restaurant nog steeds jong en fris. Zowel het interieur als wat op de borden komt.

BA2A0122 BA2A0120 chef BA2A0118 BA2A0111 BA2A0053 BA2A0043

 

L’Amitié, dat is hoogstaand eten in een no-nonsens kader

Om de achtste verjaardag te vieren kreeg niet alleen de huisstijl een make-over, ook de zaak vernieuwt binnenkort. Het basisconcept blijft wel hetzelfde: gezellig tafelen met lekker en puur eten. Naast de make-over werd er ook een eigen wijn gemaakt. Dat Thomas Baeyens iets van wijn kent, is geen geheim. In 2012 werden ze door Gault&Millau nog uitgeroepen tot wine world ambassador van het jaar. Pittig detail: op de kaart bijna alleen maar biologische en natuurwijnen.

De wijn werd gemaakt op het domein Optimbulles in Jesseren, bij Borgloon. De druiven plukte Thomas samen met zijn team zelf. Het resultaat is een heerlijk witte wijn, 100% Auxerrois. Drink de wijn nu bij een fris gerechtje of als aperitief op een zomers terrasje.

BA2A0081

Gisteren werd de wijn ons geserveerd  met een tomatensalade met ricotta en inktvis. Nu ben ik geen wittewijndrinker, maar dit was inderdaad een smaakvolle frisse wijn. De pairing met het gerecht was uitermate mooi. Mooie pairings waren trouwens de leidraad doorheen de avond. Keer op keer toverde het team een aangenaam huwelijk tussen bord en glas op tafel. De pure stijl van chef Baeyens komt duidelijk naar voor in zijn gerechten: een beperkt aantal ingrediënten, seizoensgebonden en zonder franjes.

Het volledige verjaardagsmenu

Tomaat / inktvis / komkommer / ricotta / basilicum

King krab / asperges / parmezaan / ijsbergsla

Buikspek / oerbiet / soja / zuurkool

Franse duif / ui / sjalot / gebrande spitskool

Aardbei / bosbes / ijs van zuring

 

BA2A0058 BA2A0069 BA2A0079 BA2A0086 buikspek duif BA2A0155 BA2A0177 BA2A0171

Stuk voor stuk lekkere gerechten, vlotte bediening, verrassende wijnen en mooie pairings. Gooi er nog het gezellig kader (en een aangenaam gezelschap) bij en dan weet je dat L’Amitié voor mij een ontdekking is. L’Amitié bewijst bovendien nogmaals dat het concept van bistronomie echt iets voor ons is: lekker (betaalbaar) dineren in een gezellig kader. Geen stijve bedoening, gewoon lekker zonder tierlantijntjes.

No-nonsens, daar gaat het om.

 

 

BA2A0157

Meer weten:

L’Amitié

Bistronomie