Crumble met noten en rood fruit

‘Crumble de Pipa’: rabarber, rood fruit & noten

We hebben het hier voor alle duidelijkheid niet over een Britse koninklijke dame, maar over de grootvader van I. Pipa heeft een gigantische tuin vol groenten en fruit: tomaten, aardbeien, courgettes, sla, kruiden, aardappelen, bessen, appels, … Kortom, te veel om op te noemen. Van juni tot eind september hebben we dan ook een constante aanvoer van lekkers op grootvaders wijze. Uiteraard allemaal ‘bio’, maar dan zonder de marketing en hipster connotatie.

Gewoon zoals het vroeger was. Groeien, laten groeien, een beetje onderhouden en we zien wel wat er uit de grond komt. Zelf heb ik geen groene vingers. (Al ben ik wel benieuwd of ik binnen 40 jaar ook een eigen moestuin zal hebben, zoals quasi alle bompa’s.) Voorlopig hou ik me maar bezig met het verwerken van de opbrengst. De voorbije maand werd onze diepvries zo gevuld met fruit: aardbeien, rabarber, kersen, roze (en gele) frambozen, krieken, rode en zwarte bessen. Nu komt het erop aan alles verwerkt te krijgen, zodat ik volgend jaar in juli weer geen overgebleven aardbeien in de vriezer vind.

Zondag maakten I en ikzelf een heerlijke havermoutcrumble met rabarber, rode bessen en aardbeien. Al het fruit komt niet toevallig uit Pipa zijn tuin, dus draag ik dit dessertje graag op aan hem.

crumble-3

Recept: havermoutcrumble met rabarber, aardbei en rode bes

Een crumble is één van de meest eenvoudige desserts. Op zich is het allemaal niet zoveel werk. Bovendien kun je het op voorhand klaarmaken. Altijd handig.

 • Aantal personen: Genoeg voor 10 à 12 personen.
 • Hoeveelheid: 1 taartvorm (30cm) en 1 ovenschotel (ongeveer 25cm x 15cm).  (zie foto)
 • Duur: 20 minuten bereiden + 45 minuten bakken
 • Nodig: oven, bakvorm of ovenschotel

Ingrediënten

500g aardbeien, 5 stengels rabarber, 300g rode besjes, 1 vanillestok, 3 el honing. Voor de crumble: 3 el pompoenpitten, 3 el zonnebloempitten, 3 el amandelen, 120g havermoutvlokken, 150g bloem, 25g vanillesuiker, 25g rietsuiker, 150g boter (zacht, op kamertemperatuur) 

Werkwijze

 1. Spoel eventueel de aardbeien, rabarber en besjes onder koud water.
 2. Snij de rabarberstengels in kleine stukjes (ongeveer 1,5cm). Haal de rode bessen van de takjes en verwijder het groen van de aardbeien. Snij ze in twee of vier.
 3. Meng al het fruit in een kom met de honing.
 4. Snij de vanillestok overlangs, haal er de pitjes uit en meng onder het fruit. Voeg eventueel de stokken toe. (Tip: of stop ze in de suikerpot voor homemade vanillesuiker)
 5. Lepel het fruit in een de ovenschotel.
 6. Zorg dat de boter zacht is. Meng met de havermout, bloem, vanille- en rietsuiker tot een brokkelige massa. Verdeel over het fruit.
 7. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 8. Bak de crumble 40 à 45 minuten in de voorverwarmde oven. Strooi na 15 minuten bakken de grofgehakte amandelen en pitten over de crumble en laat verder bakken.
 9. Serveer warm of lauw met een bolletje ijs, opgeklopte room of yoghurt.

rabarbercrumble havermoutcrumble Crumble met noten en rood fruit