Den Haag, echt wel een aanrader

Het voorbije weekend zat ik in Nederland. Alweer. Na een etmaal Rotterdam twee weken geleden, trokken we nu naar Den Haag voor een familie-uitje met de schoonfamilie. Van vrijdag tot en met zondag, dat was net iets meer tijd dan in de Feyenoord stad.

Gebaseerd op het aantal reacties op mijn Facebookoproep om tips bleek dat Den Haag niet echt populair was.

  • Rotterdam: 21 reacties
  • Den Haag: 1 reactie

Ik moet bekennen dat ook wij amper iets van Den Haag wisten. De stad heeft ons echter aangenaam verrast. In tegenstelling tot Rotterdam heeft Den Haag bijvoorbeeld wel een historisch centrum. Reden: het ontbreken van WO II-bombardementen, nee? Afgaande op de huizen, de auto’s en de bevolking zie je dat Den Haag veel chiquer én rijker is. Gooi er nog wat musea bij en ja, als cultuurfanaat kom je hier aan je trekken. Meer voor de natuur? De zee (Scheveningen) en de uitgestrekte duinen liggen op amper 10 minuten fietsen. Het stadszicht wordt bovendien opgefleurd met verschillende verzorgde parken en waterkanalen.

  IMG_6138 Den Haag   En ja, ook voor zij die graag eten, zijn er redenen genoeg om naar Nederlands politieke centrum te trekken. Al moet ik bekennen dat ik minder actief op zoek ging dan in Rotterdam.

1. Bite me!

Deze zaak ligt aan het Anna Paulownaplein, ongetwijfeld één van de gezelligste pleintjes van de stad. Op aanraden van de 100% Den Haag-gids gingen we vrijdag bij Bite me! en zaterdag bij Room dineren. Die laatste viel serieus tegen, Bite me! kon ons wel bekoren. Een aantal exotische gerechten kan je in kleiner formaat nemen en zo delen met je tafelgenoten. Onze aanrader: de frietjes gebakken in truffelolie.

Meer info   Den Haag Bite me

2. Delicatessen Italy & Pizzeria Follia

Op vrijdagavond hielden we een Italiaanse avond op het terras. De wijn kwam van de Italiaanse speciaalzaak Italy, de pizza’s van Follia. Italy is een gezellig winkeltje in de al even gezellige en hippe Piet Heinstraat. Follia werd ons aangeraden door de eigenaars van het Airbnb-appartement. Ze werden bovendien thuis geleverd. We waren het unaniem eens: lang geleden dat we zo’n goede pizza’s gegeten hebben. Echt goed! Zonder twijfel, Follia is samen met Van Prinse & Co (zie onder) de culinaire ontdekking van het weekend.

Meer info:

IMG_6017Follia Den Haag

3. Van Prinse & Co en de Paleistuin

Van Prinse & Co is gevestigd in een voormalige sigarenfabriek net tegenover de Paleistuin. Dit park werd in 1609 aangelegd door Prins Frederik Hendrik voor zijn moeder en is ondertussen open voor het publiek. In Van Prinse & Co kan je lunchen, af en toe dineren, ontbijten, een koffie drinken en broodjes afhalen. Nog cooler is echter hun picknickmand. Je bestelt, gaat even naar het park en 15 minuten later is je mand klaar inclusief dekentje. We gingen voor de boterham met pittig gekruide kip en koriander. Heerlijk!

Meer info

park IMG_2274 IMG_2286IMG_2276 IMG_2285

4. Gemeentemuseum

Bezoek het museum en drink of eet achteraf iets in het café. De boterhammen, het bier en de koffie zijn OK (niet meer dan dat), maar het is me dan ook meer te doen om de locatie. Vergeet zeker ook niet om naar het Fotomuseum ernaast te gaan kijken. Op dit moment (juli/augustus) loopt er een tentoonstelling met het werk van Anton Corbijn.

gemeentemuseumcorbijn

  Meer info

5. Marqt en Brouwerij Kompaan

Marqt is een net iets andere supermarkt. Echt eten is hun leuze.

Marqt is de plaats waar het allemaal bij elkaar komt. Andere ideeën over wat we eten. Respect voor natuur, dieren en mensen. Producten die met passie en verantwoordelijkheid worden gemaakt en waar een eerlijke prijs voor wordt betaald. Eten dat dicht bij zijn oorsprong blijft. Echt eten.

 

Je vindt er alles van heerlijke kazen, over duurzaam vlees, verse spreads, lekker brood tot zelfs bier. Het loont dan ook zeker en vast de moeite om eens binnen te springen! In hun biergamma – je vindt ze ook bij de minder duurzame Albert Heijn – zitten de brouwsels van microbrouwerij Kompaan. Een paar jaar geleden werd ze opgericht door twee Haagse vrienden. Momenteel zijn ze aan het verbouwen en zou het proeflokaal klaar moeten zijn. Hun gamma bevat vijf bieren. Zelf ben ik grote fan van hun Bondgenoot, een fris, niet al te zwaar blond hopsapje.

Meer info

VALERIE KUYPERS
Copyright: VALERIE KUYPERS

10495297_1509729945907086_4148605168758657370_o-e1425032861478-680x350

Als afsluiter geef ik je nog twee niet-food gerelateerde aanraders mee. Ten eerste ons Airbnb-appartement. Airbnb, daar zijn we wel fan van. Het appartement dat we nu hadden, was echter één van de beste, waar we ooit gezeten hebben. Gelegen in een prachtig pand, hoge plafons, ruim terras, grote living…ja, dit is een aanrader voor wie met twee of vier de stad bezoekt.

Meer info   hof

Het tweede is een verborgen oase van rust: het Hoofs Hofje. Dit binnentuintje werd aangelegd in de 18de eeuw en was uitsluitend bedoeld voor vrouwen. Nu kun je het zomaar bezoeken. Is de poort dicht, duw ze dan gewoon open.

Meer info

Den Haag, echt wel een aanrader.

thx Cloclo voor de foto’s.