Uitsmijter: de ontdekking van Sint-Gillis

Ik sluit de Brusselweek af met onze laatste ontdekking: Sint-Gillis. Hoe leuk is het daar? Dat Brussel eigenlijk niet meer is dan een hoop dorpjes tegen elkaar geplakt, wordt daar duidelijk. Saint-Gilles ziet er eigenlijk uit als een veredeld dorp. Een kerkje, een marktplein, wat café’s en restaurants, een supermarkt, meer is het niet: zo lijkt het wel.

Ik had er afgesproken om samen met PJ de vernieuwde Moeder Lambic te bezoeken en daarna te gaan eten bij Hopla Geiss, het Flammekuche restaurant van Nicolas Scheidt (La Buvette).

Op weg naar Moeder Lambic viel ons ogen op een klein pand, niet groter dan een uit de kluiten gewassen woonkamer. In het pand huisde, zo bleek, brouwerij Beerstorming. Met een man of drie zijn ze. Ze brouwen op aanvraag voor verenigingen, maar hebben tevens een aantal eigen brouwsels. Toevallig was er die avond een openbrouwavond. Ideaal. Dus sprongen we binnen en proefden een paar van hun creaties, zoals hun Brownberry, Lord Kent, Saisana en L’épine. Die laatste was een biertje met sechuanpeper en toetsen van rozenblaadjes.

 

beersturming2

beerstorming

 

Hierna wandelden we de berg verder op richting Moeder Lambic. De vestiging aan de Savoiestraat is de oudste van de twee. In tegenstelling tot die aan het Fontainasplein, hadden we het café in Sint-Gillis nog niet bezocht. De bar onderging onlangs een totale make-over. De interessante bierkaart met een mix van buitenlandse toppers en onafhankelijke Belgen is gebleven. Ons oog viel op twee Zweden, een Brit en een Fransman.

  • Passionate Beating, Brewski
  • India Pale Ale Citra, The Kernel Brewery
  • Pangofeber Ipa, Brewski
  • White Rabbit, Brasserie Sainte Cru

 

moeder-lambic

moeder-lambic-2

 

Onze nieren en lever smeekten om een pauze, terwijl onze maag dringend nood had aan wat vulling. Tijd voor Hopla Geiss. Je komt binnen via hun bakkerij/keuken en waant je dadelijk in een bergdorp in de Elzas. Op de menukaart: escargots en diverse soorten flammekuche.

Voor zij die niet weten waarover ik het heb: flammekuche zijn een soort van zeer dunne pizza met spek, kaas, ajuin, etc. Typisch voor de Elzas. In Hopla Geiss krijg je de real stuff. Flinterdun, huisgemaakt, vers afgebakken, echt top! Als begeleidend sapje kozen we voor een rauchbier, nog zo’n klassieker uit het Frans-Duitse gebergte. De ideale combinatie.

  • Aecht Schlenkerla Rauchbier – Mârzen, Schlenkerla

Mooie combinatie met de kaas en het spek.

 

hopla-geiss-4

hopla-geiss-3

hopla-geiss-2

hopla-geis

 

Afsluiten deden we 200m verder in Dynamo. Het is niet al te groot en bezit net zoals Moeder Lambic en co een zeer interessante bierkant. Je vindt er een mooi assortiment van Belgische en opvallend veel Britse bieren. Ook de geplande evenementen en tastings doen zeer Brits aan.

  • Soundwave IPA, Siren Craft Brew
  • Undercurrent, Siren Craft Brew
  • Raspberry and Lemon Saison, Partizan Brewing
  • 11/05 Session Ipca Ictra, Brew by Numbers

 

dynamo

 

 

Voldaan daalden we de berg af richting station om net op tijd mijn trein te halen. Het moge duidelijk zijn. Sint-Gillis is de moeite en heeft ons op één avond tijd helemaal overtuigd.

We komen snel terug, dat staat vast. Tot snel.