Culinair vuurwerk met Vrijmoed, Arijs en Oak

Je hebt zo van die avonden die gewoon niet slecht kunnen zijn. Zo was er die avond in het Gentse restaurant OAK, een paar weken geleden. Chefs van dienst: Michaël Vrijmoed (Vrijmoed*), Joost Arijs (Patisserie Arijs) en Marcelo Ballardin (OAK). We hadden geen idee wat de avond zou brengen, maar bij het aanhoren van die drie namen, weet je gewoon: het wordt vuurwerk.

En vuurwerk werd het.

De avond stond – zo bleek – in het teken van groenten. Met andere woorden geen vlees, noch vis. Ik moet toegeven dat ik wel benieuwd was. De groentenmenu’s van Vrijmoed zijn berucht en beroemd, maar zelf koos ik er indertijd voor de niet-vegetarische versie (link). Enkel groenten en dan nog eens ism met Oak en Arijs, dat moest wel goed zijn.

En inderdaad, vanaf de eerste hap zat het er boenk op. Er zijn van die avonden, waarover ik zonder probleem positief kan schrijven. Dit was zo’n avond.

Elk van de drie hapjes was een minismaakbom. Vooral dat laatste was echt een explosie aan smaken.

– hummus van wortel met limoenblaadjes en curryjus

– schuim van maïs met anticucho

– ravioli met paksoi en shiitakebouillon

 

oak-hapjes

oak-ravioli

 

Marcelo en Michaël namen de hartige gerechten voor hun rekening, Joost uiteraard de zoete.

Rode biet in zoutkorst gegaard, granité van rode biet en misomosterd

Rode biet vind je quasi het ganse jaar door op veel gastronomische menu’s. Goedkoop, veel mogelijkheden, gemakkelijk te verkrijgen, lokaal…de redenen waarom zijn talrijk. Deze combinatie was echter niet zomaar goed. Ik ben geen rodebietfan, maar van dit gerechtje kon ik er best nog eentje opeten.

 

oak-rode-biet

 

Sucrine met ijs van pickles en pecorino

Zonder twijfel één van de hoogtepunten van de avond. Prachtige combinatie met de wijn trouwens. De gebakken sucrine, het heerlijke picklesijs en het zoute van de pecorino. Dit was gewoon af. Een van de beste gerechten van het jaar.

 

oak-parmezaan

 

Asperges met kruiden en gepocheerd ei

Dit gerechtje vond ik wat braaf. Vergis u niet, het was de perfectie. Het eitje perfect gepocheerd, de asperges perfect gegaard en dat met wat verse kruiden. Gewoon goed en lekker, zoals het moet zijn.

oak-asperge

 

Ajuin met daslook, bouillon en Dompontius kaas

Als er één groente ondergewaardeerd is, is het ajuin. Met dit gerechtje bewezen ze echter dat ajuin niet saai of vanzelfsprekend is. Een krachtige bouillon met wat ajuin, daslook en een pittig kaasje. Zot lekker.

oak-ajuin-2

 

Crème van wortel en sinaas met witte chocolade, ananas en citrus

Tijd voor dessertjes. Mijn ding, maar dat wist u al. Dit gerechtje was misschien wel het mooiste van de avond. Zeer lekker ook. Alleen iets te veel smaken voor mij: ananas, citrus, witte chocolade, sinaas, wortel…het mocht voor mij iets eenvoudiger zijn.

Aardappel met donkere chocolade-ijs 70%, espuma van aardappel en cacaonibs

Het contrast met het vorige dessert was groot. Een aardappel, wat chocolade-ijs, een espuma en cacaonibs, meer was het niet. Eenvoud siert natuurlijk en dit was voor mij het beste van de twee. Samen met de sucrine misschien wel het beste van de avond. Twee smaken: chocolade en aardappel en toch…een match made in heaven. Top!

oak-dessert-1

oak-dessert-2

oak-dessert-hapjes

 

Kijk, ik ben een vleesman. Zonder twijfel. Een stevige lamsbout, een côte à l’os, een kippetje, zelfs een stukjevis, het gaat er allemaal vlot in…als het maar van goede oorsprong en degelijke kwaliteit is. Die avond echter heb ik geen seconde vlees of vis gemist. Elk gerecht was zeer goed tot ‘graag nog een bordje meneer’. En dan horen dat ze het menu op een paar uren gefikst hadden. Het zijn zotte stielmannen, respect.

oak-trio

Vergeet alle conservatisme, een menu met enkel groenten…het kan je wel degelijk gastronomisch bekoren. Weet trouwens dat een gerecht met enkel groenten veel moeilijker is dan een stukje vlees verfijnd brengen.

Marcello, Joost en Michaël, uit de grond van mijn vlezig hartje: merci voor deze ervaring, de gezellige avond en de portie smakelijk vuurwerk! Tot snel.