Herfst(schimmels) op het bord: risotto met wilde paddenstoelen

Ik weet dat het moeilijk te geloven is voor zij, die mij volgen op Instagram of Twitter, maar ik neem niet van al mijn eten foto’s. En al zeker niet wanneer vrienden op bezoek komen. Op zo’n momenten primeert sociaal wezen in het echte leven op het virtueel sociaal wezen.

risotto 2
Heerlijk, die herfstschimmels. (Biologisch correct: deel van de schimmels)

Het jammere aan de zaak is dat je dan geen bewijs hebt van een lekker gerecht. Soms maak je namelijk iets en denk je: man, dat was lekker. Gisteravond was het van dat. Het was écht lekker. U krijgt het recept dus  wel, maar dan zonder deftige foto. Maar goed, beschouw het recept dan maar als een leidraad, een richting waar ik je in stuur en je doet er mee wat je wil.

Ik ben een grote fan van risotto en maak het graag en regelmatig. Deze Italiaanse klassieker is zo dankbaar. Je kan er namelijk alle kanten mee op. En eigenlijk helemaal niet moeilijk. Met erwten en groene asperges, met zeevruchten of gewoon natuur, het is altijd lekker. Enige “nadeel”: je moet het natuurlijk à la minute maken, dus de gasten hebben wel wat geduld nodig. Veel mise en place kan je echter al op voorhand maken.

Op het menu stond gisteren risotto met macadamianoten, spek en wilde champignons. Ondanks het slechte weer vind ik de herfst zo slecht nog niet. De herfst brengt paddenstoelen met zich mee. Heerlijk, die schimmels. Girolles (cantharellen of hanenkammen), Pieds de Mouton (Gele stekelzwam) en shiitakes, die mochten samen met de risotto in de pot. De macadamianoten werden in wat olijfolie gebakken en zorgden voor de krokante toets. De zure room en de Pecorino gaven de risotto de nodige smeuïgheid. De zure room zorgde tevens voor wat frisheid. Het geheel werd afgewerkt met een beetje truffelolie. Ja, eigen stoef stinkt, maar dit was oprecht één van de betere risotto’s dat ik ooit uit mijn spreekwoordelijke mouw schudde.

(Stel u gewoon even voor dat ik letterlijk risotto uit mijn mouw schudde…dat zou wat geven.)

Maar goed, genoeg gezwansd, hier is het recept.

 

 

Recept: risotto met wilde paddenstoelen, macadamia en spek.

Nodig (voor 4, tijdsduur: <1u): 1l kippenbouillon, 7 handenvol risotto rijst (ongeveer), olijfolie, 50g macadamia noten (of hazelnoten), 3 takjes tijm, 1 takje rozemarijn, peper, zout, 50g Pecorino kaas, 3 el zure room, 12 sneetjes gezouten spek, wat basilicum, veldsla, rucola, kerstomaatjes, 2 tenen knoflook, 2 sjalotjes, 1 scheutje truffelolie, 1 klein flesje witte wijn, 450g wilde paddenstoelen (Pieds de mouton, girolles, shiitakes)

Werkwijze: Tip: stap 1, 2, 3 en 4 kan je al op voorhand doen.

 • Pel en snij de look en sjalotjes fijn. Borstel de paddenstoelen proper.
 • Stoof de look aan in wat olie. Voeg de paddenstoelen en een takje tijm toe. Stoof aan. Kruid met peper. Zet opzij.
 • Rasp de kaas.
 • Bak de noten in een flinke scheut olie. Zorg dat ze niet verbranden! Zet opzij.
 • Stoof de sjalotjes aan in wat olie.
 • Voeg de rijst toe en bak kort mee.
 • Blus met de witte wijn en laat inkoken. Voeg tijm en rozemarijn toe.
 • Blus met een beetje kippenbouillon en roer regelmatig tot het vocht geabsorbeerd is. Voeg opnieuw wat bouillon toe en roer. Herhaal deze stappen tot de risotto gaar is. (ik verkies ‘al dente’)
 • Bak het spek krokant.
 • Meng de veldsla, rucola en kerstomaatjes onder elkaar. Kruid met peper, zout en olijfolie.
 • Meng de champignons en noten onder de risotto. Voeg de zure room toe.Roer onder elkaar.
 • Kruid met peper, eventueel wat zout en breng op smaak met truffelolie.
 • Serveer de risotto met het slaatje, het spek en werk af met verse basilicum.
 • Smakelijk!

 


Bekijk meer video’s op