Themaweek: een week lang natuurwijnen in de kijker

Het moet ongeveer een halfjaar geleden zijn dat de gebroeders Jacobs voor het eerst spraken van een Jura-weekend. Ik weet het, de gebroeders Jacobs worden stilaan een rode draad doorheen deze blog. Nu goed, het zijn dan ook sympathieke mannekes en ze houden van bier en eten.

Ze hadden het plan om eind mei om mannenweekend richtig de Jura te trekken. Op bezoek bij natuurwijnmakers- en boeren en zo. En of ik niet mee wou, vroegen ze. Zelf ben ik geen wijnkenner. Ik kan ervan genieten, dat wel, maar mijn kennis is redelijk beperkt. Een weekendje wijn proeven kon die kennis alleen maar verrijken.

Zo gezegd, zo gedaan. Eind mei reden we richting Pierre-de-Bresse in het hart van, inderdaad, de Bresse streek. Bekend van de kippen, jawel.

Essenza

De vierdaagse groeide uit tot vier dagen vol wijn, bier en eten. Het weekend was echter meer dan die Bourgondische kant. De bezoekjes aan de wijnboeren waren naast smakelijk ook boeiend en inspirerend. Eigenlijk best wel indrukwekkend om te zien hoe die mannen en vrouwen dag in dag uit de knoken van hun lijf werken om zo natuurlijk mogelijk te produceren. Geen chemische toestanden, enkel de natuur die telt.

Het bezoek aan de Jura is dan ook voor herhaling vatbaar. We reisden terug met een koffer vol wijn en verhalen. Meerbepaald een mix van restaurants, recepten en portretten van wijnmakers.

Na de themaweek rond Brussel een tijdje geleden, dompel ik jullie de komende week onder in de boeiende wereld van de biodynamiek en natuurwijnen.

jura jacobs-182

jura jacobs-39

jura jacobs-97

 

Morgen: wat zijn natuurwijnen?