Leo Desserts: het eerste dessertenrestaurant in België

Sander Goossens, zegt die naam u iets? Nee? Dan hebt u mijn blog nog niet goed gelezen. Anderhalve maand geleden vocht ik namelijk een dessert battle uit tegen deze dessertentovenaar. Hoe hij mij toen vakkundig afmaakte, leest u in dit artikel.

Sander is gepassioneerd door desserts en dat heeft hij niet van vreemden. Zijn grootvader was bakker-patissier. Na omzwervingen langs allerlei Belgische, Franse en Spaanse toppers keerde hij terug naar België. Terwijl hij werkte bij Patisserie Michielsen, broedde hij op een nieuw plan: een pop-up dessertenrestaurant. Zijn inspiratie haalde hij bij Espai Sucre in Barcelona, waar hij lange tijd werkte. Tot op heden is dit nog altijd één van de enige dessertenrestaurants in de wereld op topniveau.

Sinds een week of twee opende hij Leo Desserts, het eerste dergelijk restaurant in België. De naam is een eerbetoon aan zijn grootvader. Het concept is eenvoudig. Sander serveert vier dagen per week één menu van drie gangen en twee hapjes aan 35 euro. Passende wijnen of bieren is mogelijk. Zoiets kon ik natuurlijk niet laten liggen, dus was ik er als de kippen bij om te reserveren. Dit is mijn relaas. Starten deden we met twee hapjes.

Het eerste was een frisse opener op basis van mosterd, citroen en miso. De toon was gezet. Sander ging op hetzelfde elan verder met de gepofte quinoa en mousse van het hout van whiskyvaten. “Een mousse van wadde?” Van het hout van whiskyvaten inderdaad. Heerlijk.

IMG_9985 IMG_9987 IMG_9994

“De eerste gang” bestond uit ijs van kokos, structuren van komkommer en groene appel en schuim van choya. Choya is een Japanse pruimenlikeur. Verrassend, fris en erg lekker, zo heb ik het graag.

Passende wijn: fruitige witte Gessami Gramona 2013

IMG_9989

De tweede gang was rood fruit met chicorei, rode biet en ijs van amandelmelk. Ik ben niet echt een fan van rode biet, dus dit was niet echt mijn smaak. Puur persoonlijk, natuurlijk.

Passende wijn: zoete witte Vdulce.

IMG_9992

Met het derde dessert zat Sander er naar mijn bescheiden mening weer “boenk” op: licht gerookte caramel, chocolade en yoghurt. Het yoghurt zorgde wat zuur- en frisheid, terwijl de chocolade en de caramel het zoete aspect verzorgden. Dit was mijn favoriete gang van de avond. Echt, een toppertje!

Passende wijn: Mirin.

IMG_9998

 

Sander weet hoe hij desserts moet maken. Hij toont aan dat patissier of “chef dessert” een aparte stiel is. Het is een specialisatie, dat helaas vaak ondergewaardeerd wordt. Via zijn pop-up bewijst hij verder dat je in nagerechten eindeloos kan variëren. Echt, Leo Desserts, is een aanrader. Ook voor de niet-zoetebek! Ga er heen en laat je verrassen door dit aparte concept en Sander zijn zoete kunsten.

 

Ook eens langs gaan? Ontdek alles over Leo Desserts op www.sandergoossens.be