Verloren brood met aardbeien, blauwe bessen en moutijs

Verloren Brood, Gewonnen Brood, wentelteefjes, pain perdu…iedereen geeft het zijn eigen naam. Feit is dat dit dessert voor velen pure nostalgie is. Er is altijd wel een oma of mama geweest, die dit voor hen maakte. Tijdens het Diner à la Gantoise maakte ook ik dit dessert. Het is eenvoudig en helemaal niet moeilijk. Met wat rode vruchten, een bolletje ijs of een lepeltje room wordt het al snel een super dessertje.

DALG-192

 

RECEPT: Verloren Brood, moutijs, amandelen en rode vruchten

 

Wat heb je nodig? (voor 4 personen) Verloren brood: scheutje melk, 1 ei, 1 vanillestok, 4 sneden brood, klontje boter // Voor het ijs: 2 dooiers, 40g suiker, 1/4l room, 1/4l melk, 70g mout // Voor de amandelen: 20g boter, 40g suiker, 40g amandelen // Ter afwerking: 100 ml room, wat munt en bosvruchten zoals aardbeien of blauwe bessen

Hoe ga je te werk?

Voor de amandelen: Smelt de boter met de suiker op een matig vuurtje tot een karamel. Rooster de amandelen en hak grof. Voeg toe aan de karamel. Giet uit op bakpapier. Laat afkoelen en maal grof.

Voor het moutijs: maak een ruban van de eidooiers en suiker. Kook de melk en room op met de mout en laat 30 minuten trekken. Zeef en giet bij de ruban. Roer kort en vaneer tot een anglaise op een matig vuurtje. Zorg dus dat het mengsel niet kookt (ongeveer 80 graden). Giet in een andere kom en laat afkoelen. Draai tot ijs.

Voor de room: klop lobbig.

Voor het Verloren Brood: Klop het ei los met de melk en het merg van de vanillestok. Haal de sneedjes brood door de melk en bak aan in wat boter.

Serveer het brood met de rode vruchten, de amandelen en een bolletje ijs. Smakelijk.