Martin Morales en Ceviche

Begin deze week was Martin Morales in het land. De naam zegt u waarschijnlijk weinig. “Good Evening, I worked for Disney Music and introduced Miley Cyrus in Europe.” Mocht u dat nog altijd niets zeggen. Dit is Miley Cyrus.

https://www.youtube.com/watch?v=tMVJMPvQwY4

OK, tot zover dit weetje. Gelukkig deed hij nog andere dingen. Martin Morales begon zijn carrière bij Apple, introduceerde iTunes in Europa, werkte dus voor Disney Music, producete werk van onder andere Joss Stone en lanceerde onder meer KT Tunstall en Selina Gomez. Dat kan tellen, maar nog is het niet gedaan. Hij had het namelijk gehad…

Een bocht van 180 graden werd gemaakt. In hartje Soho, de bekende wijk in Londen, opende hij een klein Peruviaans restaurant, Ceviche. Koken was, zo blijkt, altijd al een passie en zijn moeder is van Peru.

portret-klein

Denkt u bij Peruviaanse keuken spontaan aan tortilla’s, taco’s en burrito’s? Geen nood, het was ook mijn eerste gedachte. (Niet dat ik een referentie ben natuurlijk.) Zuid-Amerika en meer bepaald Peru zijn de laatste jaar aan een serieuze opmars bezig. De lijst van 50 beste restaurants ter wereld (San Pellegrino) bevat bijvoorbeeld verschillende  Zuid-Amerikaanse restaurants. Lima wordt algemeen beschouwd als het hedendaagse culinaire mekka.

Om de zoveel jaar dient zich wel weer een nieuwe regio als inspiratiebron voor koks aan. Toch mogen we de invloed van Peru niet onderschatten. De keuken van Peru (en een groot deel van Zuid-Amerika) bracht honderden jaren terug al veranderingen teweeg.

  • Aardappelen
  • Tomaten
  • Avocado
  • Pindanoten
  • Bonen (bruin, zwart, rood, wit, …)
  • Quinoa
  • Maïs
  • Kiwicha
  • Chocolade
  • Chiazaad

Quinoa en het nieuwe « superfood » chiazaad zijn hot en hip op Instagram. “Superfood”, de term alleen al. Geef mij maar mijn “stuutje met choco” in plaats van de mooie kom met de mooie – meestal smakeloze – yoghurt, mooie fruitjes – meestal niet uit het seizoen – en super chiazaad. Goed, ik wijk af. Feit is dat deze producten al honderden jaren in Zuid-Amerika gegeten worden.

En – nu keer ik terug naar de kern van mijn relaas – daar ging Martin Morales mee aan de slag. Hij bracht en brengt in zijn restaurant toegankelijke, verfijnde en echte Peruviaanse gerechten. Twee jaar geleden bracht hij een boek uit “Ceviche”.  De pers spaarde de superlatieven niet.

foto-5

Deze week werd de Nederlandstalige versie voorgesteld bij Loes en Krikke in de vroegere Colonia gebouwen. Toplocatie trouwens! Ook het boek mag er wezen. Mooie foto’s, duidelijk uitgelegd en niet moeilijk.

foto-3 foto-4 foto-6 foto

Martin Morales was aanwezig en ja: het is ‘een sympathieke pee’. In samenwerking met het team van Loes en Krikke werd een viergangenmenu op tafel getoverd. De Peruviaanse traditie kwam mooi naar buiten. Geen taco’s of tortilla’s, maar smaakvolle, eenvoudige en frisse gerechten.

portert-3

Starten deden we met een quinoa, avocado and butter bean salad. Dit fris en eenvoudig gerecht werd gevolgd door een demonstratie hoe je don ceviche maakt. Deze in tijgermelk gegaarde zeebaars is het nationale gerecht van Peru. Dat verklaart ook de naam van het restaurant en boek. We kregen het later ook voorgeschoteld. Heerlijk. Het hoofdgerecht was mackerel fish escabeche. De makreel kwam perfect gegaard. Op het bord kreeg deze vis gezelschap van rode ui, paprika en peper, die voor pit zorgden. Heerlijk. Eindigen deden we met een ogenschijnlijk simpel dessertje: suspiro de limeña. Zeer zoet, maar echt lekker. U leest en ziet het, Peru biedt meer dan wat taco’s.

eten

Ik moet bekennen, die Peruviaanse avond was een ontdekking. Niet alleen omwille van de leuke locatie in Antwerpen of het interessante gezelschap, maar zeker en vast ook omwille van de inleiding op de keuken van het voormalige Incarijk.

portret-cover

Bedankt aan uitgeverij Luster en natuurlijk Señor Morales voor de gezellige en leerrijke avond. Hopelijk tot ooit in Londen!