Cuba in “Kotnaken”: koffie en chocolade

Cuba, land van rum, sigaren en salsa. Mijn salsa beperkt zich tot de grove dipsauzen met tortillachips. Het dansen laat ik aan anderen over. Ik rook niet, dus de sigaren laat ik graag aan mij voorbijgaan. Rum begin ik langzamerhand te ontdekken, maar voorlopig blijf ik trouw aan whisky. Conclusie: op het eerste zicht heb ik weinig met het grootste eiland in de Caraïbische zee.

Naast rum, sigaren en salsa is er blijkbaar nog veel meer. Koffie bijvoorbeeld. De eerste koffieplantages dateren uit de 19de eeuw en werden beheerd door Franse kolonisten. Zij waren na een opstand in het naburige Haïti naar het Spaanse Cuba gevlucht. In het zuidoosten van het eiland plantten de Fransen vervolgens de eerste koffiezaadjes. De eerste plantages of cafetales op Cubaanse bodem waren een feit. Later verschoof het centrum van de koffiecultuur naar het vasteland en het zuiden. Brazilië, Colombia en Costa Rica zijn nog steeds de koffielanden bij uitstek.

combi-1

Rum, sigaren, salsa en koffie, Cuba is veelzijdig. En toch is er nog (minstens) 1 iets. Chocolade. Ik geef toe, ik wist het niet. Isabelle van Bitterzoet Chocolade wist het me te vertellen. Ze bezorgde me de origine chocolade van François Pralus. De Cuba 75% chocolade barst van de smaken en aroma’s.

Spicy, hint of licorice, slightly peppery, long on the finish. Cuba is known for being a colourful island. Think about its coffee, cigars, rhum, music… Now try this cuban chocolate you will understand its beauty and the complexity of its aromas.

Ik kon het wel appreciëren. Gebruik je dit als basis voor chocolademousse, dan krijg je een topdessert. Logisch natuurlijk. Chocolademousse, het woord zegt het zelf. Een mousse op basis van chocolade. Gebruik je een topproduct, dan zal het eindresultaat ook zoveel beter zijn. Wil je het zelf eens maken, probeer dan mijn recept.

Een dessertje op zondag, Buena Vista Social Club op de achtergrond, een klassieker à la Hemingway als leesvoer en een koffie. Dat is weekend! Ik ging voor de Cubaanse koffie van Nespresso, de Limited Edition Cubania. Ondanks het feit dat er eigenlijk geen Cubaanse koffiebonen gebruikt werden, vond ik het eigenlijk best wel lekkere koffie. Een stevige espresso met een mooie kraag, maar dat heb ik graag. Leuke match ook met de chocolade…

Cuba in “Kotnaken”, wie had dat gedacht!

IMG_0749 IMG_0734

Met dank aan Nespresso.