Atelier Nespresso: meer dan koffie

Een bezoek aan Vrijmoed en Souvenir, drie kooklessen per week en verschillende opnames voor de Facebookvideo’s van VTM Koken, het waren me de weekjes wel.  Als toetje trok ik gisteren naar het Kunst Aan De Stroom in Antwerpen voor een lunch in het Atelier Nespresso.

In dit – echt wel – prachtig gelegen pand  stonden twee culinaire toppers achter het fornuis: Filip Claeys (De Jonkman**) en Joost Arijs (Patisserie Arijs). Met Hannah Van Ongevalle (The Parmacy) als bartender en Andy De Brouwer (Beste Sommelier 2012, Les Eleveurs) was er van dorst hebben geen sprake. Bovendien koos die laatste voor uitsluitend Belgische wijnen.

Atelier Nespresso

 

Dat Hannah weet hoe ze cocktails moet maken, is geen geheim. Zowel de cocktail zonder alcohol met ananas en koffie als die met alcohol, koffie, whisky en geroosterd sesamzaad waren beiden toppertjes.

Aan tafel werden we verwelkomd met drie hapjes van sterrenchef Claeys.

  • Kwartelei met ham en porcini
  • Haring met Iers brood
  • Gelakt Holstein rundsrib met pickles

Vooral het zachtgekookt eitje in poeder van porcini was een toppertje. In het glas: een rosé schumwijn Regent-Cabertin, Domaine du Chenoy (Emines, Namen).

Als voorgerecht kwam een heerlijk soepje van zeekrabbetjes met de Nespresso Grand Cru Espresso Leggero en spaghetti van courgette. In het glas: een droge witte wijn, Pinot Gris 2014, Entre-deux-Monts (Westouter). Een mooie combinatie en een zeer lekker gerechtje.

Filip Claeys is één van de voortrekkers van de North Sea Chefs en dat toonde hij nogmaals aan bij het hoofdgerecht. Geen kabeljauw, tonijn of tong, maar een stukje schelvis op het menu. Die bijvangst werd gecombineerd met koolrabi, pompoen, karnemelk en Grand Cru Decaffeinato Intenso. Andy serveerde er een zeer lekkere witte wijn bij: Chardonnay 2014, Pietershof, (Teuven, Voeren). Toppertje.

Voor het dessert was het de beurt aan één van mijn helden Joost Arijs (lees meer).  Een chocolade macaron kreeg het gezelschap van kalamansi, chocolademousse, een krokantje met amandel, fleur de sel en Nespresso Grand Cru Decaffeinato Intenso. 100% Joost Arijs, 100% mijn ding. De sommelier koos deze keer voor een Rosé de fleurs van Victor & Louise (Aarlen). Wilde bloemetjes worden binnen de 24 uren na het plukken bij de alcohol gedaan. Het resultaat is een niet té zoete, maar wel zeer fruitige wijn. Een mooie match met de chocolade.

Afsluiten deden we – uiteraard – met een lekker bakkie koffie.

Een cocktail van wereldklasse, hapjes en gerechten van sterrenniveau, lokale wijnen, goeie koffie en dit allemaal met uitzicht over de Schelde. Samengevat: de perfecte lunch.

 

 

Atelier Nespresso

 

Atelier Nespresso Filip Claeys

 

soepje

 

vis

 

joost-arijs-overzicht

 

joost

 

joost-arijs-2

 

Meer over het #AtelierEspresso