Kweeperensiroop

Ik vertelde eerder al dat ik van Pipa heel wat kweeperen kreeg. (zie: Pipa) Voor we op reis vertrokken naar Lanzarote verwerkte ik ze tot allerlei (poging tot) lekkers.

pipa-7

 

Voorbereiding

Wrijf met een natte doek het pluizige, viltige laagje van de kweeperen. Snij ze in vier en doe in een grote kom. Zet onder in water en breng aan de kook. Laat minstens twee uur koken tot de kweeperen gaar zijn. Zet het vuur daarna uit en laat een nacht afgedekt staan.

Zeef de kweeperen door een zeef met netel- of kaasdoek. Eventueel gebruikt u maar een aftandse handdoek. Pers het sap telkens goed uit de pulp.

Ik begon met ongeveer 3 à 3,2kg kweeperen en eindigde met 3l sap.

Een deel werd ingevroren voor later. Het andere deel verwerkte ik in allerlei bereidingen.

kweepeerproces-pipa

 

Recept: Kweeperensiroop

Ingrediënten

500ml kweeperensap, 1 takje rozemarijn, 500g suiker, 1 limoen, 200g water

Bereiding

  1. Meng het limoensap met kweeperensap, rozemarijn, suiker en water.
  2. Breng aan de kook en laat 30 minuten sudderen en inkoken.
  3. Verwijder het takje rozemarijn na 10 à 15 minuten.
  4. Giet in een afsluitbare fles en laat afkoelen.
  5. Lekker met gin of voor de niet alcoholdrinkers met spuitwater. (Trouwens: we hebben sinds kort een nieuw fancy speeltje, de Sodastream. En eerlijk, best wel handig. Spaart me een bijna-hernia na het bezoek aan de supermarkt.)

 

Opmerking: de siroop zal sowieso nog opstijven. Ik liet het 40 minuten koken en dit was te veel met een te stijve siroop als gevolg. De smaakt zat redelijk goed, maar het was iets te zoet. Waarschijnlijk door het te lang koken. Een recept met potentieel tot beter dus. Alle tips zijn welkom.

kweepeer-siroop-2