Congé passé: waarom Lanzarote echt wel cool was

Een week of drie geleden keerde ik terug van vakantie. Twee weken Lanzarote en Fuerteventura vlogen voorbij. Ik geef wel toe: de verwachtingen waren laag. Ik kende de eilanden alleen van surfen ofwel van all-in vakanties. Beiden zijn niet onze dada.

Waarom we dan toch gekozen hebben voor die eilanden? Zeer eenvoudig. Bijna 100 procent kans op mooi weer, niet te lang vliegen en een rechtstreekse vlucht. ML had weliswaar al eens gevlogen (naar Kopenhagen), maar dat was amper een uurtje en toen kon ze nog niet kruipen.  Vandaar dus de keuze voor deze plekken.

En kijk, het viel echt goed mee. Net wat ik nodig had om alle batterijtjes terug op te laden. Mijn eerste tekst was een uitgebreide parabel, maar ik heb mezelf gecorrigeerd en hou het bij een overzicht van mijn aanraders: toeristisch, culinair en jawel, ook voor de jonge ouders onder jullie.

Verblijf: La casa blanca in Sóo

Het lag weg van alle toeristencentra in een pietluttig dorpje. Daar hadden we bewust voorgekozen. Gevonden via Airbnb trouwens. Het is een soort bed & breakfast, maar de eenvoud, internationaal personeel en de gemeenschappelijke ruimte doen meer denken aan een hostel. Weliswaar met eigen kamer en badkamer, zwembad en prachtig uitzicht. En maar 45 euro per nacht.

Meer weten over La Casa Blanca

 

casa-blanca-2

 

Toeristische toppers

 • Het huis van César Manrique en het huis van de acteur Omar Sharif, ook wel de enige twee culturele belevenissen
 • La Geria: de wijnstreek, heerlijk om tussen de wijngaarden te wandelen en de heuvels op te klauteren
 • De landschappen: binnendoor rijden geeft je de kans om even helemaal weg te zijn van de wereld. Geen mensen of huizen en volledige stilte. Aan te raden weggetjes: Sóo – LZ-402 (Famera-Teguise) en La Vegueta-Masdache Ook de gewone wegen brengen je langs plaatsen met prachtige vergezichten. Zo is er de weg richting het zuiden langs het nationaal park en de weg naar het noorden richting Haria. Via beide wegen kronkel je de heuvels omhoog en omlaag. Zeker een aanrader.
 • Wandelen in een krater: het Nationaal Park is mooi, maar je legt het af met een bus. Wij vonden een plek langs de weg met op 30 minuten stappen een gigantische krater waar je eenvoudig kon in wandelen. Geen andere toeristen, geen lawaai. Echt de moeite. Het lag op de LZ-20, 5 minuten rijden van de afslag op de LZ-30.
 • Stranden: ik ben geen strandman, maar de rotsachtige formaties tussen Yaiza en El Golfo zijn wel degelijk de moeite. Ook de zonsondergang in La Santa is echt schoon.

omar-shariff cesar-manrique offroad lanzarote-lava lanzarote-2 lanzarote-3

 

En culinair?

 • Bogavento in El Golfo. De Paëlla was lekker, maar vooral het uitzicht is de moeite. Op het strand.
 • Iets drinken in het huis van Omar Sharrif. ’s Avonds blijkbaar een speciale plek, maar toen sliep ML al.
 • La Cantina in Teguise: we gingen er zelfs twee keer. De burgers, de tapas en de uitgebreide bierkaart, zonder twijfel onze favoriet.
 • Pizzeria Meson Tiagua: niet hip, wel echte Italianen. We vonden het via Tripadvisor. Tussen de 5 en de 10 euro voor een heerlijke echte pizza. Ook hier gingen we twee keer. Een must-go zeker en vast.
 • In La Geria dronken we iets in Bodega El Chupadero: de wijnen zijn goed, het uitzicht is mooi. Wel geen Bancontact.
 • Yaiza: Café artistique, een gemeenschap van vijf artisanale winkeltjes en één restaurant in een oude school. Eenvoudig, lekker en echt een stop waard.

 

yaiza meson-tiagua2 meson-tiagua uitzich-chupadero chupadero bogaventocantina

 

Conclusie: voor de cultuur moet je het niet doen, maar Lanzarote vonden wij een aanrader. Lekker eten, coole landschappen en schoon weer, uiterst geschikt voor vakantie dus.

 

famera

 

Opmerkingen voor (toekomstige of jonge) mama’s en papa’s. (Indien u niet tot deze groep behoort, hoeft u niet meer verder te lezen)

 • De vluchten vielen bij ons goed mee. De buggy mocht mee tot aan het vliegtuig. De draagrugzak mocht zelfs van Ryanair gratis mee op het vliegtuig. En ja, ze hebben warm water aan boord voor een flesje. ML hielden we bezig met allerhande kleine prulletjes zoals een paard of een zeester en met eten.
 • Buggy of draagrugzak. We hebben een nieuw gadget: een draagrugzak van Osprey Packs. Niet goedkoop, zo bleek, maar wel een aanrader tijdens het stappen. In de grotten (cave verde) ben je er niets mee, daar moet je dragen, maar voor de rest hebben er goed gebruik van gemaakt. Voor de korte uitstapjes ging ze in de buggy.
 • Extra draagtip: voor de heel korte afstanden (lees: van de parking tot een uitkijkpunt 300m verder een rots omhoog) gebruikte IR een grote tetradoek als draagdoek. Onverwacht zeer handig.