Getest: de magische Moulinex

Of ik de Moulinex Compagnon eens wou testen, kreeg ik eind december te horen. Nu ben ik niet vaak testkonijn, maar dit wou ik wel eens proberen.

Voor zij die het in Keulen horen donderen: de Moulinex Cuisine Companion is de tegenhanger van Thermomix. Die laatste is vooral in horecamilieus zeer geliefd. Het is een keukenrobot, die verwarmt, kneedt, kookt, weegt, stoomt, bakt, draait, mengt, snijdt, hakt, mixt, kortom alles doet. Deze kanjer is volgens een aantal bevriende chefs bovendien onverwoestbaar.

De recente versies hebben zelfs een ingebouwde weegschaal en ingebouwde receptenboek. Het vertelt je zo wanneer je ingrediënt x moet gebruiken en hoeveel en hoe en wat je moet doen. Kortom, zelfs de grootste keukenleek kan dankzij dit toestel een perfecte mayonaise, bechamelsaus of risotto serveren. Gooi er uw groenten en water in en ze komen er uit als soep. Goedkoop is het met zijn 1200 à 1500 euro echter totaal niet.

Eerlijk gezegd, roer ik nog altijd liever zelf in mijn risotto en mix mijn soep graag zelf fijn. Als ze me natuurlijk vragen om de concurrent even te testen, dan overwint mijn nieuwsgierigheid. Dat moet ik toegeven. De Moulinex Cuisine Companion richt zich dankzij de goedkopere prijs en het overal voor handen zijn duidelijk meer op de particulier. Het aanbod is praktisch hetzelfde als dat van zijn tegenhanger uit het horecamilieu. Het kan alleen niet wegen. Behalve dit, kan het ongeveer alles: mixen, kneden, mengen, kloppen, hakken, stomen, etc.

machine-combi

machine-2

 

De vraag die ongetwijfeld op ieders lippen brandt, is wat ik hiermee gemaakt heb. Ik koos voor drie basisbereidingen: béarnaisesaus, sabayon en meringue. Eigenlijk niet zo moeilijk,  simpele dingen, bekend bij iedereen, maar ergens wel een gedoe om te maken. Al is het maar omdat mijn aanrecht en fornuis achteraf altijd vol eidooier hangt.

Eigenlijk was ik wel eens benieuwd of dit toestel me sabayon en béarnaisesaus kon leveren zonder dat ik drie dagen nadien nog eidooier van mijn kasten moest vegen.

 

moulinex-bearnaise2

 

moulinex-sabayon

 

Recept: béarnaisesaus in de Moulinex

Ingrediënten

Gastrique: 0,5l witte wijn, 0,5l azijn, 0,5l water, peperbolletjes, dragon, tijm, laurier, 2 tenen look, 1 grote sjalot

Béarnaise: 14cl gastrique, 7cl water, 5 eidooiers, 170g boter, peper, zout, verse dragon

Bereiding

  • Snij de sjalot grof. Plet de tenen look.
  • Doe alles in een kookpot.
  • Breng aan de kook.
  • Laat inkoken tot een derde.
  • Zeef en hou bij als basis voor de saus.
  • Neem de Moulinex uit de kast. Plaats de garde in de kom. Voeg alle ingrediënten toe, behalve de helft van de dragon.
  • Zet op stand ‘Saus’.
  • Draai 8 minuten op 70 graden Celsius.
  • Snij de dragonblaadjes fijn. Meng op het einde onder de béarnaisesaus.
  • Uiteraard te serveren met handgesneden frietjes en de betere biefstuk

 

Los van het feit dat ik volgens IR sabayon met ijs moest serveren in plaats van ijs met een paar lepels sabayon, was het wel lekker. Ook de (bovenstaande) béarnaisesaus was goed, best wel schuimig en met een bijna-vlekvrij aanrecht als gevolg. Lekker en handig.

Voor wie echt niet houdt van koken (en er wat geld voor over heeft), hobbykoks die houden van snufjes of als extra hulp in professionele keukens is de Moulinex zeker een meerwaarde. Zelf hou ik het zoals collega Thomas van Filet Pur bij de eigen garde, hakmes en spatel.

 

Meer over de Moulinex Cuisine Companion

 

 

 

Koken met de Moulinex Cuisine Companion