Basisbaksel, deel 3: carré confituur

Ondertussen zult u het wel al gemerkt hebben. De laatste tijd heb ik behoorlijk wat gebakken. De redenen zijn talrijk. Ik heb eindelijk een grote keuken met vooral een echte oven, heb wat meer tijd, krijg wegens de verhuis veel vrienden op bezoek en ben tot het besluit gekomen dat ik veel te weinig basisbaksels gemaakt heb. Dus bak ik. Wees gerust, Hot Cuisine de Pierre verandert niet naar een ‘Baked Pierre’. Ik wil gewoon mijn ‘baking skills’ verbeteren. Wie weet, komt er nog eens een battle aan en dan wil ik zo’n goed mogelijke taartjes serveren. Uit sympathie deel ik mijn baksels maar even op dit online stekje. Inspireren en zo. Reacties zijn altijd welkom. Ik leer graag bij.

Toen er vorig weekend West-Vlaamse vriendjes en vriendinnetjes de oversteek naar de Limburg-Brabantse grensstad Diest waagden, verwarmde ik de oven alvast voor op 185 graden Celsius. Ik sloeg één van de oude kookboeken van ‘Oma Kroket‘ zaliger open. ‘Koken voor elke dag’, een klassieker uit 1969. Met kleurenillustraties en hier en daar wat plakband.

combi-3

Ik ging voor een carré confituur. In het kookboek werd het omschreven als ‘abrikozentaart’. Niet echt 100 procent hetzelfde, dus ging ik voor een aangepaste versie met perziken uit de tuin van de schoonmama. We hadden ze een tijdje geleden geplukt en ingevroren. Met wat extra smaakmakers leken die ietwat zure perziken me het ideale beleg. Ik had ook nog haar gekarteld mesje speciaal om reepjes te maken. Tijd voor basisbaksel 3 dus.

combi

Recept: Carré confituur met perziken

Opgelet: ik maakte twee taarten ter grootte van een halve bakplaat en een ronde vorm (ongeveer 24 cm diameter). Halveer de hoeveelheden zeker voor 1 taart.

Benodigdheden

900g perziken (in partjes gesneden, zonder pit), 3 el rietsuiker, 2 el honing, 2 steranijs, 1,5 vanillestok, 2 kardemom, sap/zeste van een halve limoen, 1 el vanillesuiker, 3 vellen bladerdeeg, 1 ei, 1 scheutje melk

Werkwijze

 • Heb je volledige perziken? Snij ze dan in twee, verwijder de pit en snij in partjes.
 • Doe ze in een kookpot. Voeg de rietsuiker, honing en vanillesuiker toe.

Opmerking: Maak gerust je eigen zoete verhouding.

 • Voeg ook de zeste van de limoen en het sap toe.
 • Kneus de steranijs en voeg samen met de kardemom toe.

Opmerking: Heb je liever andere smaakmakers zoals bv. kaneel, dan kan je ook dit toevoegen.

 • Snij de vanillestokjes overlangs. Doe de zaadjes en de stokjes bij de compote.
 • Breng op een zacht vuurtje aan de kook en laat even pruttelen en indikken. Pas op dat het niet aanbrandt.

Opmerking: Je kan dit perfect de dag op voorhand maken.

 • Verwarm de oven voor op 185 graden Celsius.
 • Rol de bladerdeeg uit. Leg met bakpapier in de bakvormen. Hou minstens 1 vel opzij.
 • Vul het deeg met de lauwe compote.
 • Snij reepjes uit het vel bladerdeeg en bedek de taart. Druk goed aan langs de randen.
 • Meng een eidooier met een beetje melk. Gebruik deze dorure om de reepjes in te smeren. Dit zorgt voor de mooie kleur.
 • Stop ongeveer 25 à 30 minuten in de voorverwarmde oven.
 • Haal nadien uit de oven en laat afkoelen.

Ik vond het resultaat best ok. Zeker de compote was heerlijk. Het smaakte vooral niet zo zoet, zoals al die confituurtaartjes bij de meeste bakkers. De steranijs was (iets te) subtiel aanwezig en de vanille had zijn meerwaarde. Ja, ik was fan. En de vriendjes, vriendinnetjes en collega’s ook.

Wat me wel stoorde, was dat de taart omhoog kwam zodat de reepjes loskwamen. Logisch voor bladerdeeg misschien. En OK, nadien zakte het geheel mooi in, maar de reepjes waren wel om zeep.

Wie O wie kan me hierbij helpen? Was er niet genoeg compote? Of had ik het niet genoeg aangedrukt? Help!

combi4

Zie ook

Basisbaksel 1: een cake – recept Basisbaksel 2: zandkoekjes – recept