Taco’s met gerookte kip “Simplex”, tomaten-mangosalsa en krokant kippenvel

De voorbije maanden haalde ik dikwijls den Oskar, mijn roker boven. Deze keer kreeg Oskar te maken met een kippetje. Een stevig en lekker kippetje. Eentje zonder luizenshampoo (hopelijk).

De kip ging eerst in bad. Kwestie van proper aan het experiment te beginnen. Het bad werd gevuld met Simplex bier. Dit pintje is de nieuwste creatie van Brouwerij De Ranke, een brouwerij die al sinds de jaren negentig een voortrekkersrol speelt in het maken van (h)eerlijk bier. Hun Cuvée De Ranke en Saison De Ranke zijn twee van mijn all-time favorieten. Hun Simplex is een licht bier van 4,5% en wordt uitdrukkelijk als geen pils omschreven. Wie bij mij komt drinken en een gewoon pintje wil, krijgt de Simplex voorgeschoteld. Eerlijker, lekkerder en wie weet, ergens misschien gezonder.

Nu goed, dat badwater was dus het Simplex bier. Een paar aromaten zoals ui, look en kruiden erbij en de kip kon in bad. Een volledige nacht dopperde ze rond in dat vocht. Zo leuk vond ze het!

kip (1 of 7)

 

kip (4 of 7)

 

Daarna liet ik haar wat opdrogen om vervolgens vier uur op de roker te leggen. Echt hoog was de temperatuur niet: 80 à 100°C. Ik plukte het vlees tenslotte van haar pootjes en gaarde het nog een paar minuten verder in de oven (180°C). Het was namelijk net nog niet gaar.

Ik maakte een salsa van tomaat, mango en – jawel – avocado. Superfood en al. Het vel van de kip marineerde ik nog even kort in honing en specerijen om kort krokant te bakken in de oven. Voor de meerwaardezoeker, weet je wel.

Taco’s werden gevuld met de salsa, de kip en afgewerkt met extra mango, koriander, zure room en de crispy chicken skin. Alweer voor diezelfde meerwaardezoeker versierde ik het met bloempjes uit de tuin. Schoon op de foto, en zo.

Het klinkt omslachtig – en het is het misschien een beetje – , maar uiteraard zijn dat vel en de bloempjes niet obligatoir. Het geheel mocht er echter wel wezen. Veel taco’s heb ik nog niet gemaakt, maar deze versie maak ik zeker opnieuw.

 

Taco (1 of 10)

 

Het recept: Taco’s met gerookte kip “Simplex”, tomaten-mangosalsa en krokant kippenvel

 • Materiaal: oven, rookoven (bv. Barbecook Oskar)
 • Duur: marineren (6 à 12u), roken (4u), taco (30min)
 • Aantal: 4 à 6 (restjes kip + karkas gaat diepvries in voor kippenbouillon)

Ingrediënten

Uiteraard – 1 (bio)hoevekip (1,2 à 1,5kg)

Voor de marinade: 15g suiker, 20g zout, enkele takjes tijm, een klein uitje, 2 tenen look, een takje rozemarijn, 2 blaadjes laurier, 1kl peperbollen, 1 el mosterd, 2 el appelazijn, 2 flesjes Simplex

Voor de tomaten-mangosalsa: 1 sjalot, 0,5 paprika, 10 kerstomaatjes, 1 handvol koriander, 2 lente-uitjes, 2 wortelen, 0,5 mango, 1 avocado, peper, zout, 2 el appelazijn, 2 el olijfolie, 1 Limoen

Voor (de afwerking van) de taco: 10 wraps (of 10 tacoschelpen), 120g zure room, 0,5 mango, 1 limoen, extra koriander

Voor het krokant kippenvel: kippenvel (van de gerookte kip), 1 snuifje cayennepeper, paprikapoeder, honing, peper, zout, olijfolie, komijnpoeder

Bereiding

 1. Begin met de kip. Ik sneed die in twee. Zo kon ik ze makkelijker in zakjes met de marinade doen.
 2. Snij de ui en look grof. Plet de peperbollen. Meng het zout met de suiker, tijm, ui, rozemarijn, laurier, peperbollen, mosterd en azijn.
 3. Voeg het bier toe en roer los.
 4. Doe de marinade in diepvrieszakjes en voeg de kip toe. Je kan natuurlijk ook een grote doos gebruiken. Bewaar 6 à 12 uren in de koelkast. Draai om de 3 uren om, zodat de marinade mooi in de kip kan trekken.
 5. Haal de kip uit de marinade. Leg op een rooster en laat een uur of twee drogen. Steek ondertussen de rookoven aan.
 6. Leg de kip op de rooster. Vul de bouillonschaal met bouillon en rook de kip 4 uren tussen de 80 à 100°C. Week de rookschilfers, giet af, leg ze op aluminiumfolie en plooi dit dicht. Prik er gaatjes in en leg ze op de hete kolen. Doe dit een keer of twee.
 7. Haal de kip daarna uit de rookoven. Je kan die zeker bewaren tot de volgende dag of invriezen voor later. Steek ze wel in een afgesloten doos of uw diepvries ruikt nogal rokerig.
 8. Pluk het vlees van de kip. Is het nog niet gaar? Steek het dan 5 à 10 minuten in de oven op 200°C. Het is dadelijk gaar.
 9. Maak nu de taco’s. Je kan kant-en-klare schelpen gebruiken, maar als je een wrap over de rails van een ovenrooster hangt en die 5 minuten op 200°C in de oven steekt, heb je een taco.
 10. De salsa is best wat snijwerk. Snij de sjalot, paprika, kerstomaatjes, koriander, lente-ui, helft van de mango en de avocado fijn. Rasp de wortelen.
 11. Meng alles onder elkaar. Voeg azijn, limoensap en olijfolie toe. Kruid met peper en zout. Hou apart.
 12. Roer voor de afwerking zure room los met wat limoensap. Snij wat extra koriander fijn en hou wat schijfjes limoen apart.
 13. Snij de andere helft van de mango in balkjes of dunne frietjes.
 14. Voor het krokant kippenvel (een ingeving van het moment): roer de honing los met olijfolie, paprika, cayennepeper, komijnpoeder, zout en peper.
 15. Wrijf het kippenvel in met die marinade. Steek het 5 à 7 minuten in een hete oven van 200°C.
 16. Let wel op dat het niet verbrandt. Haal uit, laat afkoelen en hak in stukjes.
 17. Afwerking: neem een taco. Vul op met salsa. Verdeel er de gerookte kip over.
 18. Optioneel kun je die nu nog even opwarmen in de oven met desnoods wat gemalen kaas (5 minuten, 200°C).
 19. Werk af met zure room, limoenschijfjes, mangofrietjes, koriander en het krokante kippenvel. Smakelijk.

 

Ik weet het. Het is best wel wat werk, maar geloof me: hiermee pak je uit. Succes!

 

Taco

 

Meer rookinspiratie?

 

pulled nek (4 of 5)

 


 

Met dank aan Barbecook