Toykes for boykes: zalm op de smoker

In februari kreeg ik voor mijn verjaardag een rookoventje van de welbekende IR. (link) De winter en de lente verstreken, maar het beest bleef op stal. Lectuur werd aangeschaft, maar het vuur bleef uit. In de zomer zou ik roken, nam ik me voor.

Toch duurde het nog tot eind augustus voor ik effectief rookte. Ik heb slechts een klein terrasje en bij roken stel ik me toch iets meer idyllisch voor: een vijvertje, de ondergaande zon, de wildernis en met de blote handen gevangen vis.

 roker

Het verjaardagsfeest van IR was in Kortenaken, toch ook een beetje de wildernis. Bovendien was er een vijver, ging de zon onder én had ik vis. Weliswaar niet zelfgevangen, maar kom.

Voor de eerste keer hield ik het bewust simpel. Vandaar de keuze voor (duurzame) zalm, toch wel één van de meest eenvoudige ingrediënten om te roken. Het resultaat van het pekelen en roken mocht eigenlijk wel gezien én geproefd worden.

 

zalm-5 zalm-whisky zalm-in-zak zalm-4zalm-3

 

Recept: zelfgerookte zalm met Bruichladdich whisky

Voor je rookt, moet je heel vaak het product pekelen in een zoutmengsel. Het zout versterk je met specerijen naar keuze. Met mijn laatste scheutje favoriete whisky smeerde ik trouwens de zalm in. Dit zorgt voor een extra pittig smaakje.

Ingrediënten

4 stukken zalm, 1 scheut whisky (bv. Bruichladdich) // Voor het pekelzout: 1 el peperbollen, 1 el venkelzaad, 1 el jeneverbes, 10 el grof zeezout, 8 el suiker // 1 rookoven, rookschilfers (bv. Appel), 0,5 fles witte wijn, tijm, rozemarijn, water

Bereiding

  1. Wrijf de moten in met de whisky.
  2. Kneus de jeneverbessen, venkelzaad en peperbollen in een vijzel. Meng onder het zout en de suiker.
  3. Pekel de moten in het kruidenzout. Tip: ik stopte de zalm en het zout samen in afsluitbare diepvrieszakjes. Marineer drie à vier uur in de koelkast.
  4. Haal ze daarna uit de zakjes en spoel al het zout af onder koud water. Dep droog, leg op een bord of in een potje en laat een uur drogen in de koelkast.
  5. Steek de rookoven aan. Warm op. Vul de schaal met tijm, rozemarijn, een scheut witte wijn en water. Leg de zalm moten op de rooster. Rook ze anderhalf uur op 60 à 80 graden.
  6. Haal uit de rookoven. Laat even rusten en serveer.

 

Het duurde lang voor ik het gebruikt heb, maar ja, ik ben fan van zo’n rookoven. Inderdaad, al dat pekelen en roken is een gedoe en vraagt veel werk. Maar het heeft wel iets. Zo met wat vrienden rond de rookoven, spelen met het vuur en de smaken. En de zalm was écht goed. Al zeg ik het zelf.

Wordt dus zeker vervolgd.

 

zalm-1