Ode aan de Burrata

Zij die de voorbije maanden bij ons kwamen eten, kregen het regelmatig voorgeschoteld: burrata. Het was voor velen iets onbekend.

Burrata is een verse kaas, gemaakt van mozzarella en room met een hardere buitenkant en een smeuïge binnenkant. De provincie Puglia, in het zuiden van Italië is het hart van de productie. Voor de meerwaardezoeker: onderstaand filmpje toont hoe het gemaakt wordt.

 

Burrata is een ware delicatesse en niet eenvoudig te vinden. In de Hypercarrefour hebben ze er soms. De beste exemplaren vind je echter bij de Italiaanse delicatessenzaken. In Diest is dat – voor ons – Carlo Leoni.

Waarom ben ik fan? Omdat het gewoon 100% de Italiaanse keuken uitstraalt: puur, veelzijdig en lekker. Verwerk het bijvoorbeeld in een kleurrijke tomatensalade met gerookte ham of een pasta met burrata en wat truffelolie en basilicum. Onze favoriete bereiding is als voorgerecht/hapje. Serveer het met wat verse kerstomaatjes, goeie olijfolie, peper, zout, basilicum en brood. Meer moet dat niet zijn. Varieer zelf hoe je de burrata afwerkt. Hou het gewoon, zoals zoveel in de Italiaanse keuken, simpel.

Een glaasje wijn, wat vrienden en een bord vol burrata, het ideale begin voor een gezellige avond.

 

burrata

 

Recept: Burrata met basilicum, kerstomaatjes en kappertjes*

Je kan de garnituren al klaar leggen op voorhand. Wacht wel met het bord te versieren en de burrata te versnijden tot net voor het serveren.

Ingrediënten

Voor 4 personen: 1 bol burrata, 1 handvol verse basilicum, 1 el kappertjes, truffelcrème, olijfolie, peper, zout, 100 gram kerstomaatjes, 1 focaccia (Italiaans brood) of stokbrood

Bereiding

  1. Breek de burrata in stukken op een bord.
  2. Verdeel de in twee gesneden kerstomaatjes, basilicumblaadjes en kappertjes over het bord.
  3. Kruid met peper, zout en besprenkel met olijfolie en truffelcrème.
  4. Serveer met stokbrood of focaccia.

 

*IR is bij ons de ‘burrataverantwoordelijke’. De eerlijkheid gebiedt me dan ook te bekennen dat dit haar recept is.