Salade met bezopen eend, feta en paprika

Tijdens één van de afleveringen van De Keuken van Sofie marineerde Sofie een stuk ossenhaas in gin (recept). Het vlees werd eerst in een mengeling van gemalen jeneverbes en sesamzaad gewenteld om vervolgens gebakken te worden, in de oven kort verder te garen en uiteindelijk af te koelen in een ginbad.

Toen ik een vorige week plots eend in mijn brievenbus vond, leek het me wel een enig idee om de ossenhaas door die eend te vervangen. Zie hier het resultaat van de in gin gemarineerde Gressingham eend.

 

Recept: salade met in gin gemarineerde eend, feta, venkel en paprika

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de salade: 1 paprika, 300 gram gemengde sla, 150 gram kerstomaatjes, 1 venkel, 100 gram feta

Voor de eend: 2 eendenborsten, 50 gram jeneverbessen, 50 gram sesamzaad, 1 klont boter, peper, zout, olijfolie, een fles gin

Voor de vinaigrette: 1 deel notenolie, 1 deel olijfolie, 1 deel wittewijnazijn, peper, zout

 

gressingham-4

Werkwijze

  • Begin met mevrouw de eend. Maal de jeneverbessen fijn. Meng onder het sesamzaad en kruid met peper en zout. Wrijf de eend eventueel in met wat olijfolie en wentel in het jeneverbessenmengsel. Bedek mooi langs alle kanten.
  • Smelt een klontje boter in een pan. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bak de eendenborsten aan in het gesmolten klontje boter. Steek de eend nog ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de eend uit de oven. Doe in een potje en overgiet met gin. Zorg dat de eend mooi onderstaat. Laat zo een uur of twee marineren.
  • Was ondertussen de sla, kerstomaatjes, paprika en venkel. Verwijder de zaadlijsten en het steeltje van de paprika en snij in reepjes. Snij de venkel in fijne stukjes en hou het venkelgroen apart. Snij de kerstomaatjes in twee.
  • Verkruimel de feta. Meng alle groenten met de feta. Doe in een kom.
  • Meng alles voor de vinaigrette. Giet de vinaigrette pas op het einde, net voor het serveren, op de sla.
  • Haal de eend uit de gin en snij in reepjes. Serveer de salade met de eend en werk af met wat venkelgroen.

 

gressingham-2

 

Thanks Green Seed Belgium.